Thuisonderwijs in Nederland; hoe regel je dat?
Thuisonderwijs wordt soms beetje weggezet als iets ‘fouts’, als iets geks. Omdat het niet meetbaar is denk ik. Het is eigenlijk best wel intensief en vraagt veel meer van je als ouder dan als je je kind gewoon naar school stuurt: je wordt namelijk gevraagd in te gaan op de interesses van je kind, je wordt uitgedaagd, als ouder moet je je ook ontwikkelen. Thuisonderwijs is ook niet thuis voor ‘schooltje spelen’. Al wordt het soms wel zo vorm gegeven of gedacht, dat is het echt niet.
Eigenlijk wilde ik mijn zoon niet naar school sturen, maar door omstandigheden is hij toch gegaan. En nu met de huidige maatregelen, kan ik niet anders dan 100% voor thuisonderwijs gaan. Een zoektocht naar mogelijkheden om hem uit het systeem te krijgen en ook een manier te vinden hoe dan wél. Hoe onderwijs je een kind vanuit intrinsieke motivatie?
In dit artikel deel ik alles wat ik tot nu toe weet en heb gevonden over thuisonderwijs; voor zover dit gaat.
Wil je echt alles tot in detail weten: verwijs ik je graag door naar mijn community.
Inhoudsopgave
- Waarom zou je kiezen voor thuisonderwijs?
- De Coronawet
- De ernstige psychische effecten van de maatregelen
- Indoctrinatie
- Voordelen van Thuisonderwijs
- De Grootste nadelen van Thuisonderwijs
- Hoe regel je sociale contacten voor je kind tijdens thuisonderwijs?
- Vijf tips voor rust in huis terwijl je thuisonderwijs geeft.
- Hoeveel tijd ben je kwijt met het voorbereiden van thuisonderwijs?
- Hoeveel tijd per week ‘geef’ je thuisonderwijs?
- Hoe zorg je ervoor dat het onderwijs ‘er niet bij in schiet’?
- Welke ‘vormen’ van thuisonderwijs zijn er allemaal?
- Welke verschillende manieren van leren zijn er?
- Kernvisie methode: Krachtig Anders Leren
- Een andere kijk op ‘leerproblemen’
- Ik kies voor thuisonderwijs: Hoe regel ik dat juridisch? Hoe zit het met de leerplichtwetgeving?
- Algemene wetten rondom thuisonderwijs
- Hoe kan ik mijn kind ‘uit’ het schoolsysteem halen? Kan ik mijn kind wel thuisonderwijs geven nadat hij al naar school is gegaan?
- Autonoom worden?
- Hoe geef ik kwalitatief ‘goed’ thuisonderwijs?
- Stichting Keurmerk Thuisonderwijs
- Waarom niet gewoon makkelijk doen en mijn kind inschrijven op een B3 school?
- Interteach – Online les krijgen
- Ter Inspiratie – Welke bijzondere scholen en/of initiatieven bestaan er al?
Waarom zou je kiezen voor thuisonderwijs?
Het antwoord hiervoor is niet zwart op wit te geven, maar als je al je twijfels hebt, is het zeker goed om je hierin te verdiepen. In het algemeen en ook rondom de huidige maatregelen. De maatregelen en het in het ‘algemeen’ kiezen voor thuisonderwijs zijn niet helemaal van elkaar los te trekken. Omdat het meer met elkaar verweven is dan je denkt. Ik begin nu wel even daar, omdat de maatregelen op dit moment een reden zijn dat veel ouders voor ‘thuisonderwijs’ of tijdelijk thuisonderwijs kiezen.
Ook zijn er nog veel ouders die vinden dat het wel ‘meevalt’. En dat kan ik begrijpen; omdat het steeds met een stapje meer wordt uitgebreid.
Kies je op dit moment voor school dan is dit op dit moment vaak de realiteit:
- mondkapjes dragen bij brengen en halen;
- zijn er ouders die hun kind testen, zit je straks 5 dagen met je kind in quarantaine
- Wil je niet testen; dan zit je nog 5 dagen langer in quarantaine
- Leuk hoor, je 4-jarige zoon of dochter afleveren en niet eens het lokaal zien waar hij of zij les krijgt….
En dan heb ik het nog niet gehad over wat ze nu daadwerkelijk leren op school.
De Coronawet
Het volgende is ook goed te vermelden:
In quarantaine gaan na het positief testen van je kind of een klasgenoot van je kind is wettelijk verplicht. Houd jij je niet aan deze verplichting; dan mogen ze vanuit de overheid je kind uit huis plaatsen onder de noemer ‘volksgezondheid’.
Laat dit even tot je doordringen: Als jij het dus niet eens bent met de quarantaine en je houd je er niet aan, mag de overheid jouw kind uit huis halen en op een andere plaats in quarantaine zetten.
Dit staat zo vastgelegd in de noodwet, die op dit moment nog steeds van kracht is.
Hieronder een video van Isa Kriens, de kleine activist, waarin helder wordt uitgelegd hoe de coronawet in elkaar zit. Om het stuk over quarantaineplicht te begrijpen is het goed om te kijken vanaf 5.13 min.
Die kwam bij mij wel binnen…
De ernstige psychische effecten van de maatregelen
Want ja, die zijn er. Ten overvloede. Op het moment dat ik mijn zoon inschreef dacht ik dat ik niet anders kon in de situatie waar ik toen inzat. In die zin ben ik blij met ‘corona’ omdat het mij doet inzien hoe erg krom het onderwijssysteem eigenlijk is. Op dit moment staat hij nog (steeds) officieel ingeschreven. En ik ga er alles aan doen want in mijn macht en kracht ligt om ervoor te zorgen dat hij niet meer terug hoeft naar school.
Sidenote: Inmiddels is hij zes, sinds feb 2021, toen de scholen weer open gingen onder bepaalde voorwaarden heb ik hem thuisgehouden, met goedkeuring van de school. Na een gesprek met de leerplichtambtenaar kreeg ik tot 25 mei om een ‘beslissing’ te maken. Een eigen school oprichten, op een andere school inschrijven of, ja…. zijn er nog andere opties? Ja zeker, die zijn er
Heb je je twijfels daarbij? Of denk je: hmmm, dat valt wel mee toch? Lees dan het blog van Hesther Appelman (via wij de ouders) Waarin zij uitvoering beschrijft wat de nadelige effecten zijn. Voor dat ik haar blog had gelezen was ik zelf ook deze video tegengekomen: De video die ik hier deelde is niet mer beschikbaar vanuit youtube. Hij gaf weer wat het effect was van ouders die met hun gezichtsuitdrukking niet reageerden op de gebaren of geluiden e.d. van hun kinderen. Kort door de bocht was het gevolg gestresste kinderen. Zodra de ouders hun niet alleen aanstaarden, maar ook daadwerkelijk weer contact zochten, was het goed.
Om even aan te geven wat voor effect het dragen van het mondkapje heeft voor de ontwikkeling van onze kinderen.
Indoctrinatie
Buiten alle maatregelen om is het ook de manier van lesgeven en ja, indoctrinatie die mij tegenstaan.
Als je je verder gaat verdiepen in wat de kinderen eigenlijk leren, dan zie je dat het best wel eenzijdig is wat ze leren. Ze leren wat de overheid wil dat er geleerd wordt. En heel veel dingen die onze kinderen op school leert is enkel de halve waarheid, een heel klein stukje en soms is het zelfs écht niet waar.
Hier een kort filmpje van een voorbeeld waarbij er sprake is van indoctrinatie. Ik ben het niet per se eens met alles wat ze zegt; het is denk ik wel goed je er bewust van te zijn. De Bron heb ik niet kunnen achterhalen.
Is dit op alle scholen zo? Dat weet ik niet, zou kunnen. Ik zou het in ieder geval navragen/nakijken als je kind nog naar school gaat.
Hier nog een opvallend voorbeeld van de avondklok:
Deze strip was gemaakt in 2015. Ik deel hier alleen een foto. Doe verder zelf je onderzoek ernaar, zoals ik dat ook heb gedaan.
Het hele boek kun je via deze link rustig bekijken.
Suzanne de Grijs heeft er ook een uitgebreide FB post van gemaakt een een video opgenomen waar ze met belt voor het boek.
‘Seksuele vorming’
Dan zijn er momenteel ook nog programma’s gaande over ‘seksuele vorming’. Je hebt het programma Lentekriebels bijvoorbeeld. Zoek het maar op en kijk dan wat verder dan de mooie teksten. Kinderen onder de 7 nemen alle informatie op als een spons, omdat hun hersenen nog in de theta staat zitten. Als jij dus vanaf 4 of 5 jaar al begint te praten over: genderneutraliteit en ‘misschien ben je wel een jongen omdat je als meisje geïnteresseerd bent in techniek’, dan praat je kinderen dus iets aan, wat niet van hen is. Dat is iets wat je ook niet wilt geloven, of ook maar bedenken, maar het is helaas waar. Ik heb niets tegen transgenders, en het is goed om te weten: er wordt ontzettend veel geld verdient door de elite met de transgender-industrie.
Net als dat nieuwe programma ‘Naakt’. Ik spreek me maar even vrijelijk daarover uit: Ik denk dat het goed is om open te zijn over je lichaam en seksualiteit in HUISELIJKE kring. Maar ik vind het een beetje apart als je een groep kinderen naar naakte volwassenen laat kijken. Dat voelt echt off.
Menselijke Robots
En wat gebeurt er daardoor?
Juist; je creëert prima werknemers. Bio-Robots. Die slim genoeg zijn om hun werk te doen, en ‘te dom’ om het echt te begrijpen.
Hier een lijst aan dingen die je niet leert op school, maar eigenlijk wel essentieel zijn.
- Op school leer je wat wel en niet mag, maar je leert niet je internationale mensenrechten en nog belangrijker volksrechten;
- Je leert rekenen, maar wat betekenen cijfers nou echt?
- We leren over de maatschappij, maar wie bepaalt nou echt de wetten & regeles?
- Je ontdekt wat voor beroep je wilt doen en alles is gericht op later, als je groot bent, geld verdienen; maar je leer niet wat geld écht is.
- We leren heel goed spelling en grammatica, maar niet over de kracht van woorden.
- En wie bepaalt er eigenlijk wat wij leren op school???
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat is ook precies de reden waarom ik ben begonnen met de maanthema’s. Om juist dat soort essentiële dingen door te geven aan ouders, zodat zij vanuit een breed perspectief dit kunnen doorgeven aan hun kinderen.
Voordelen van Thuisonderwijs
Wat zijn dan de voordelen van thuisonderwijs?
Kort gezegd is het dus ‘veiliger’ voor je kind om thuisonderwijs te geven.
Voorkomen van schade door chronische stress
Je voorkomt dat je kind geen (blijvende) schade overhoudt aan de maatregelen. Wat alleen al een groot pluspunt, dat het de moeite van het overwegen waard is. Het is niet alleen het voorkomen van schade natuurlijk, het is ook jezelf de vraag stellen: Met welk beeld, met welke intentie ga ik mijn kind opvoeden? Wil ik echt dat mijn kind naar een school gaat waarbij er veel dingen worden opgelegd?
Wat wil je kind leren?
Je kind kan zelf kiezen wat hij of zij wil leren, in plaats van opgelegde informatie. Daarnaast kun jij zelf een veel breder pallet aan informatie aanbieden en kiezen welke nieuwe onderwerpen je aanbiedt en aansnijdt. Je kunt dus ook onderwerpen kiezen die normaal niet gegeven worden op school, of op een manier belichten die heel anders is dan ‘gebruikelijk’.
De kunst is dan ook om niet alleen jou visie te delen (want dan doe je weer hetzelfde; indoctrinatie) maar erover in gesprek gaan en thema’s en onderwerpen breed belichten en de diepte ingaan. Zelf op onderzoek te gaan, zelf te ontdekken, ervaren, interessante gesprekken voeren met je kind, en vooral heel veel vragen stellen. Daarbij wordt veel van jou als ouder gevraagd; want je zult jezelf tegenkomen en je eigen ideeën van hoe iets is, of hoe iets hoort opnieuw ‘moeten’ bekijken en herzien.
Rust bij je kind
Een ander groot voordeel vind ik de rust die er ontstaat. ’s Ochtends kan je kind rustig zelf opstaan en in zijn of haar eigen tempo wakker worden. Dat is toch heerlijk? Geen gehaast meer en je moet nu op tijd zijn. ‘HUP ontbijt eens door, of een broodje in de auto eten. Ik heb het moeten doen, en ik vind dit zo veel fijner. En waarom zou je eigenlijk die haast in je leven willen?
De Grootste nadelen van Thuisonderwijs
De grootste ‘nadelen’ zijn:
- De ‘structuur’ aan sociale contacten ontbreekt
- Je hebt ‘altijd’ de kinderen thuis
- En je moet heel erg veel uit jezelf halen en zelf ‘het onderwijs’ verzorgen.
Hoe regel je sociale contacten voor je kind tijdens thuisonderwijs?
Het vraagt in het begin meer om sociale contacten ‘te regelen’ en het kan écht! Het was zeker ook een van mijn grootste struikelblokken en ‘angsten’ om toch opnieuw de knoop door te hakken en te kiezen voor thuisonderwijs. Riley speelt op moment nog wel met vriendjes uit zijn klas en zelf ben ik op zoek gegaan naar gelijkgestemde gezinnen hier in de buurt, om mee te spelen. Ook organiseer ik dan de live dagen rondom de maanthema’s om (nieuwe) ouders & kinderen te kunnen ontmoeten en uit te kunnen wisselen.
Ik heb ook wel eens zo mijn twijfels over dat ingeplante idee: ‘Je kind kan alleen op school sociale contacten opdoen’
Een aantal suggesties hoe je sociale contacten op kunt doen:
- Je kan gewoon naar de speeltuin gaan, zoek dan een wat drukkere speeltuin op;
- Zoek mensen uit de straat, of uit de buurt op. Nodig ze uit voor een ‘feestje’ en kijk of het klikt. Klikt het niet, prima. Klikt het wel, ook leuk.
- Op FB heb je groepen over thuisonderwijs. Ikzelf zit bijv in de groep voor thuisonderwijs voor geïnteresseerden. Maar je hebt ook speciaal een groep voor (Tijdelijk) Thuisonderwijs. Kies dan ook bewust in welke groep je gaat. Want wil je thuisonderwijs gaan doen voor het ‘echt’, ook als de maatregelen weer wegvallen? (Als dat op de korte termijn al gaat gebeuren..) Of wil je nu meer juridische steun, vanwege de maatregelen: dan kun je beter aanmelden via de deze link.
- Dan heb je nog meerdere telegram groepen van het CPO: ofwel Coöperatief Passend Onderwijs. Je komt daarbij eerst in een voorpoortaal terecht om ‘gescreend’ te worden door de beheerders. Daarna kun je in de Hoofdgroep of in een groep van een provincie geplaatst worden, zodat je gelijkgestemde ouders bij jou in de buurt kunt ontmoeten. Wees je ervan bewust dat ‘onze overheid’ ook op Telegram alles mee kan lezen…
- Ik zelf zit bewust niet zo veel op FB (& Telegram), omdat er meegelezen wordt, ook in privé groepen/berichten. Daarom ben ik begonnen met een afgeschermde community waarvoor je je via deze link kunt aanmelden. Om ouders te ontmoeten en samen af te spreken. Voel je welkom en voel je vrij <3
Ja, altijd de kinderen thuis hebben is niet praktisch. En ook daar kun je wel wat op verzinnen:
Vijf tips voor rust in huis terwijl je thuisonderwijs geeft.
Oppas met Rijbewijs
Zorg voor een leuke oppas met een rijbewijs. Jij organiseert het uitje en zij of hij neemt ze een dagje mee. Dan heb je ook eens de kinderen niet thuis. Kinderen leren ook van anderen , dus het is juist goed om het af en toe af te wisselen met een vertrouwd gezicht. En ze gaan meteen weer naar een nieuwe locatie waar ze misschien wel weer nieuwe sociale contacten opdoen.
Logeren bij familie
Logeren bij opa en oma kan ook toch? Of bij een tante of oom? Heb jij eens een weekendje je handen vrij. Of een avondje voor jezelf. Mijn moeder woont zelf ver weg en het past niet echt in het leven van mijn vader. Ik heb zelf het ‘geluk’ dat ze om het weekend een weekendje weg zijn naar hun biologische vader. Reken maar dat ik daar goed gebruik van maak door ofwel te werken, ofwel goed te ‘chillen’.
Indeling van je huis
Het vraagt om een andere indeling van je huis. Op dit moment (we zijn aan het verbouwen) slapen we nog met zijn allen in één kamer. Het wordt zo langzamerhand wel tijd voor een aparte slaapkamer voor de jongens. Dat is een keuze die we hebben gemaakt. Ik heb een werkkamer die ook als logeerkamer dient. (Met een grote familie die regelmatig komt logeren heb ik die wel nodig). Op die manier kan ik best wel rustig werken terwijl de kinderen dus gewoon thuis zijn met hun bonuspapa of de oppas.
Pluspunt: je leert dus beter je grenzen aangeven en je geeft op die manier mee aan je kinderen dat het oké is je terug te trekken.
En dat is precies mijn punt: creeër een plek voor jezelf, jij als mama of als papa waar je kunt terug trekken. Het is okee om niet 24/7 ‘aan’ te staan. Juist ook omdat jij het onderwijs ‘verzorgt’ is het belangrijk om je terug te trekken.
Oppasruil
Doe een oppasruil. Ikzelf heb bijvoorbeeld een goede vriendin en haar dochtertje en mijn jongens kunnen het supergoed met elkaar vinden. Als je dan een oppasruil doet heb je én sociale contacten én een dag in de week of een dag in de 2 weken een huis voor jezelf. Ook leert je kind hoe het is om in een andere locatie te zijn: Wat zijn de ‘regels’ daar? Hoe gaan ze met elkaar om. Eigenlijk gewoon super goed geregeld.
Zelf Spelen
Zorg ervoor dat je kinderen of je kindje fijn kan spelen. En laat ze dan ook lekker spelen. Die van mij kunnen zich soms wel uren vermaken. Tuurlijk houd ik een oogje in het zeil, maar ik kan in die tijd echt wel even het huis een beetje fatsoeneren, een paar mailtjes beantwoorden of gewoon even mijmeren.
Zelf spelen, zonder interruptie van een volwassene, is juist enorm belangrijk voor de ontwikkeling.
Jij bent verantwoordelijk
Ja, dat klopt. Gelukkig maar 🙂 En ik kan me goed voorstellen dat het pittig kan zijn.
Na al die lockdown’s weten vast meerdere ouders dit. Maar daar werd het ‘lesprogramma’ nog wel bedacht. Nu moet je dat ook zelf doen.
Hierbij is het belangrijk dat jij voor jezelf als ouder gaat onderzoeken wat jij belangrijk vindt. Sommige ouders hechten erg veel waarde aan structuur, anderen weer niet. Als je echt die hard unschooling doet, doe je het sowieso op een andere manier. Ook hier zijn weer alle vormen en maten mogelijk. Ga dus op onderzoek uit naar een manier die voor jullie als gezin werkt. Probeer verschillende dingen uit door het vooral te doen. Het is wél super belangrijk dat jij je als ouder blijft ontwikkelen, wat je ook voor vorm kiest. Want je weet niet wat je niet weet.
Het Maanthema
Ik deel maar even openlijk hoe ik het aanpak:
Zelf kwam ik kwam ik op het idee van het maanthema (of naja, het werd ‘in me geplant’..)
Door de maanthema’s ontstaat er een structuur. Met de fasen & de energie van de maan bepaalde thema’s ontdekken en onderzoeken:
- Met volle maan ontdek ik een maanthema met de jongens. We gaan het beleven, ervaren, voelen.
- In het laatste kwartier gaan we nog een stukje de diepte in: Vragen stellen, onderzoeken, informatie verzamelen.
- Tijdens nieuwe maan is er de ruimte voor de verwerking & de reflectie naar mezelf en ook voor hen. De stilte.
- Met het eerste kwartier kunnen we na de reflectie nog een stukje dieper onderzoeken en het ook gaan implementeren. De informatie die bij ons als gezin past, of voor mijn zoon of mezelf, echt integreren.
- Om het vlak voor volle maan fijn af te ronden met een mooi verhaal.
Wil je meer weten over de maanthema’s? Klik hier.
Daarbij ‘speel’ ik geen schooltje op bepaalde tijden. Het is wel zo dat ik op bepaalde momenten een bepaalde sfeer creeër; holding space. Wat ik daarmee bedoel is dat ik voor een aantal uur per dag zonder afleiding helemaal aanwezig ben voor hen. Ik ga met ze mee in het spel, ik stel vragen, of we gaan dingen onderzoeken. Ik nodig ze uit in wat ik doe. Ik lees boeken voor. Als het moment ontstaat stuur ik wel aan op het maanthema en bied ook actief nieuwe informatie aan over het maanthema van die maan.
Betekent het dat het onderwerp niet meer terugkomt? Nee, natuurlijk niet. Maar ik geef mezelf en hen wel een vertrekpunt om nieuwe dingen te leren. Het mooie is namelijk dat je begint bij een onderwerp en als je daarover de diepte in gaat neem je bijna vanzelf van alles mee.
Hoeveel tijd ben je kwijt met het voorbereiden van thuisonderwijs?
Ook dat verschilt heel erg van gezin tot gezin en in welke structuur of juist geen structuur, wel ‘schooltje’ voor een paar uur per dag, geen ‘schooltje’. Of je ervoor kiest om alles zelf te doen of juist samen met een groepje ouders, of een deel uit te besteden.
Het ligt denk ik ook aan de leeftijd van de kinderen, de fase waar je in zit en dus de vorm van thuisonderwijs die je geeft.
Als ik kijk naar hoeveel tijd ik kwijt ben voor het voorbereiden van een thema: 4 tot 12 uur per week. Dat is dan alles bij elkaar: onderzoek doen, activiteiten bedenken om aan te bieden, dingen voorbereiden & organiseren, etc, etc.
Hoeveel tijd per week ‘geef’ je thuisonderwijs?
Ook dat is iets wat verschilt per gezin. Sommige ouders zijn in totaal misschien wel 60 uur per week bezig. Met alle uitstapjes, voorbereidingen, onderzoek doen en uitwerken samen met je kind. Andere gezinnen geven misschien structureel 4 dagen in de week ‘les’ van 9 tot 12 en doen daarnaast nog wat werkvoorbereiding en zijn dan ongeveer 20 uur per week bezig.
Het is maar net hoe erg je diepte in wilt gaan, in welke fase je kind zit, etc, etc. Het is wel interessant om jezelf af te vragen waarom een kind in bepaalde onderwerpen heel veel interesse toont, of in welke juist niet. Wat zegt dit over jou als ouder? Zie jij de spiegel die je kind je voorhoudt?
Hoe zorg je ervoor dat het onderwijs ‘er niet bij in schiet’?
Hoe kan dat? Hoe kan het ‘er bij inschieten dan’?
Leren doet een kind altijd, ook als je denkt dat het niet zo is.
Ik denk ook dat het hele schoolsysteem en ook de maatschappij heel mooi is ingericht om ons als ouders een soort stressgevoel te laten ervaren als we ‘niets’ doen. Zelf al zouden wij als ouders ‘niets doen’ dan nog leert het kind.
Maar ik snap je. Ik vind het zelf wel fijn om het onderwijs van mijn kind serieus te nemen. En dat doe ik op de volgende manieren:
De Ruimte vrijmaken; ‘Holding Space’
Letterlijk & Figuurlijk. Zorg dat je een fijne plek hebt (okee, kan ik zelf nog beter regelen, working on it) en ook dat je ruimte vrijmaakt in je ‘agenda’. Ik heb het net al een beetje benoemd; en ik denk dat dit echt belangrijk is.
Wat ik daarmee bedoel is dat ik ruimte maak voor hen. Dat ik echt met ze ga ‘zitten’. Ze uitnodig om met me mee te doen. Het hoeft daarmee niet, maar het mag wel. En het mooie is, doordat ik echt helemaal de ruimte en de tijd ervoor neem willen ze dan ook echt. In die tijd ben ik met mijn mind en mijn body en elke vezel echt met hen bezig. Dus ik doe geen huishoudelijke dingen, ik kijk niet even op mijn telefoon. Ik ben niet aan het werk of in gedachten (soms best een uitdaging). Er is echt 100% aandacht.
En alleen al door die aandacht en ruimte er te laten zijn. Door die bewust te creëren, komt die ‘leer flow’ vanzelf.
Betekent dat dat je kind dan op die momenten moet gaan leren? In mijn ogen niet. Maar doordat je op ‘vaste tijden’ ruimte maakt, geef je wel de mogelijkheid dat het kan ontstaan. Hoe gaaf is het om met je kind dagelijks echt te spelen? In zijn of haar belevingswereld te kruipen? Mee te fantaseren? Dat leren komt dan vanzelf wel, dat ontstaat dan wel. Misschien niet op een manier die jij bedacht had, maar het komt.
Vragen opschrijven
Schrijf alle vragen die je kind stelt meteen op. Op een blaadje (en maak een foto) of op je telefoon. Zo gaan al die megainteressante vragen die je kind de hele dag door stelt niet ‘verloren’ en kun je ze gaan uitzoeken op het moment dat er ruimte is.
Aanbieden van nieuwe dingen
Het aanbieden van nieuwe dingen is in mijn ogen wel belangrijk. Omdat je niet weet wat je niet weet en omdat veel informatie die als algemene informatie wordt gezien, eigenlijk maar een klein deel van het verhaal is. Zoals ik al eerder zei: het is wel belangrijk om ook jezelf als ouder te blijven ontwikkelen. En goed te weten waar jou kennis ophoudt, zodat je evt een ‘expert’, docent, specialist, onderzoeker kunt uitnodigen.
Al die momentjes tussendoor
En natuurlijk heb je nog aaaaaal die momenten tussendoor, want leren stopt nooit.
Zoals ‘s avond tijdens het boekje lezen. (Dan leest de oudste ook even voor)
Als we gaan buiten spelen. Als we aan het eten zijn. Etc, etc.
Vertrouw daar op!
Als je dan nu een beetje een beeld hebt bij het thuisonderwijs en waarom je ervoor zou kunnen gaan:
Welke ‘vormen’ van thuisonderwijs zijn er allemaal?
Elk gezin geeft zo anders thuisonderwijs, dat dat op zichzelf al bijna een vorm kan zijn.
Daarnaast hebt je best wel veel ‘benoemingen’ of ‘namen die onder thuisonderwijs vallen:
- Zo heb je Unschooling;
- Dan is er nog Wildschooling:
- Of Earth Schooling
En dan heb ik ze vast nog niet allemaal gehad… Dus als je hier nog iets aan hebt toe te voegen, mag je hieronder een reactie achter laten.
Unschooling
Unschooling valt wel onder homeschooling, maar IS geen homeschooling. Het is meer een levenswijze. Unschooling werkt vaak los van vaste structuren en focust zich op de interesse van het kind. Het is zelfsturend onderwijs. Het kind ‘bepaald’. Zo ligt er bijvoorbeeld een vraag en daar baseer je dan de ‘les’ op die je geeft. Je hebt daarbij dus geen vaste lestijden, geen ‘leerplan’ en je kind leert dan vooral door het opdoen van natuurlijke levenservaring. Dit gebeurt door bijv het lezen van boeken, reizen, spelen, een mentor, werkervaring, huishoudelijke taken.
Dat betekent niet dat het kind nooit lessen zou kunnen volgen in een bepaald vak, of wel een bepaalde structuur. Het gaat vooral om het feit dat het kind zelf stuurt en zelf kiest – (binnen bepaalde kaders). Ook zal het ene gezin anders ‘unschoolen’ dan het andere, puur omdat het kind veel zeggenschap heeft over hoe het leert, wat het wil leren en met wie.
Ik vind dit een super mooie manier, het kind bepaald het ritme, de richting. Zelf geloof ik wel in het aanbieden van nieuwe dingen. Omdat als je niet weet wat je niet weet, is het moeilijk om er vragen over te stellen. Op het moment dan een kind van het bestaan af weet, kan je zelf kijken of zijn of haar interesse daar ligt. Ik zie het aanbieden van nieuwe stof als een soort deur opendoen naar nieuwe informatie.
Wildschooling
Wildschooling heeft als belangrijkste punt: ‘Vanuit contact met de natuur leren’. In mijn ogen zoooo logisch, ik wist niet eens dat er een naam voor was. Vanuit de website van Wildschooling staat het zo omschreven:
More than a curriculum or framework, Wildschooling is a movement designed to honor and support our innate, inexorable bond with nature and lend a voice to our inner wild.
Daarbij wordt er veel inspiratie gehaald uit verschillende vormen van leren zoals bijv: Waldorf, Reggio Emilia manier, unschooling Charlotte Manson, Earth Schooling, permacultuur, 8 schields model, het leren van de eigen cultuur en dus ook veel met ‘moeder aarde zijn.’
Wildschooling is dus eigenlijk nog weer anders dan unschooling, maar ook een levenswijze. Want dit zijn slechts een paar voorbeelden. De kracht van verbinden van verschillende visies maakt vaak sterker en daarom zeker waardig om hier toe te voegen.
Earth Schooling
Earth Schooling is een leerplan ofwel compleet leercuriculum met als basis de Waldorf methode. Het leren is hier ook gebaseerd op leren vanuit de natuur, levenservaring, natuurlijke ritmes, hands-on activiteiten, verhalen, schilderen en handarbeid of handwerken met natuurlijke materialen. Het leerplan wat wordt aangeboden is flexibel te gebruiken waarbij je kunt mixen & matchen op een manier die voor jou kind werkt. Het wordt ook wel gebruikt door unschoolers, vanuit de Montessori richting en dus de Waldorf richting.
Op de website van Earth Schooling kun je verschillende ‘programma’s’ kopen om je te ondersteunen in je thuisonderwijs, met leerplannen, etc, etc.
Welke verschillende manieren van leren zijn er?
Je hebt dan wel allemaal verschillende vormen van onderwijs, je hebt ook nog allemaal verschillende manieren van leren of ‘leerstijlen’
Je kan dan denken aan bewegend leren, spelend leren, ervarend leren, enz, enz. Deze manieren zijn eigenlijk terug te leiden naar de vier manieren waarop wij als mensen denken. En dat licht ik graag wat verder toe.
Kernvisie methode: Krachtig Anders Leren
Via via had ik de kernvisie methode ontdekt. Ineens voelde ik me ‘gezien’. Ik heb wel gymnasium gedaan, maar ik moest de stof altijd voor mezelf vertalen. Altijd dubbel werk doen. Ik leerde veel makkelijker als ik een klik had met de docent of bijvoorbeeld een gevoel voor de taal.
Ik was bijvoorbeeld heel erg slecht in engels – ik haalde standaard 3’en, hoe hard ik ook leerde. Toen ik 16 was ben ik voor één week naar London gegaan. Na die week haalde ik meestal voldoendes. Waarom? Puur omdat ik een gevoel voor de taal had ontwikkelt.
Er is daadwerkelijk een naam voor deze ‘manier’ van leren: het heet rechtsgeoriënteerd leren.
Wij als mensen denken & leren op vier verschillende manieren:
- met het gevoel, kinesthetisch,
- in beelden, ook wel visueel
- vooral op het gehoor, auditief
- en vanuit redenatie, didactisch.
Kinderen t/m 10 jaar leren eigenlijk over het algemeen vanuit hun gevoel en met beelden – hun rechter hersenhelft – wat neerkomt op rechtsgeoriënteerd leren. Het hele schoolsysteem is ingericht op onze linker hersenhelft; het logische denken, het redeneren en het didactische stuk. Oftewel het linksgeoriënteerd leren.
Bizar eigenlijk als je daarover nadenkt. Daardoor lopen ook zo veel kinderen vast in het huidige schoolsysteem. En dat worden er steeds meer, omdat onze kinderen steeds intuïtiever & gevoeliger worden. En met alle schermen steeds visueler ingesteld.
Hooggevoelige kinderen & leren
Hooggevoelige kinderen leren dus daadwerkelijk anders. Ze kunnen sneller en effectiever leren dan kinderen die ‘linksom’ leren, zolang ze weten hoe ze leren. Het herhalen van stof en het opdelen in kleine stapjes voegt voor hen niets toe. Zij leren juist vanuit het gevoel, het overzicht, het waarom.
‘Leerproblemen’ & de kernvisie methode
Tegenwoordig is er wel bijna een labeltje voor. Je kind kan dyslexie, autisme, adhd, add, dyscalculie enz ‘hebben’. Deze ‘labels’ komen o.a. doordat kinderen die gevoelsmatig én visueel leren vastlopen en de manier waarop de stof hen wordt aangeboden niet kunnen automatiseren. Ze zijn creatief genoeg om allemaal omweggetjes te bedenken, maar op een gegeven moment komen ze niet meer mee.
Als je thuisonderwijs geeft of gaat kiezen voor thuisonderwijs heb je daar hoogstwaarschijnlijk een goede reden voor en vaak zal jou kind ook hooggevoelig zijn. Of misschien is je kind hoogbegaafd? Of beide?
Ook al geef je thuisonderwijs, is het goed om van deze andere manier van leren op de hoogte te zijn. Zodat zij in ieder geval de basis: zoals lezen, schrijven & rekenen krijgen aangereikt op een manier die bij hen past. Dit kan nog steeds in het eigen tempo van het kind, maar waarom zou je deze kinderen niet leren lezen of rekenen op hun manier? Meer over de kernvisie methode of voor een kernvisie coach bij jou in de buurt verwijs ik je door naar de officiële website. Zou je graag door mij begeleid willen worden als kernvisie coach, kijk dan hier.
Het MILS onderzoek
Het multimediale onderzoek is ontwikkeld door Marjolein van Bogendom en heeft als doel om te ontdekken hoe je als kind of volwassene leert en welke leerstijl daarbij past. Dit onderzoek is mogelijk voor kinderen vanaf 9 jaar en kan ook volwassenen ondersteunen.
Een manier om uit te zoeken hoe je kind leert is via het MILS onderzoek. MILS staat voor: Meer Inzicht in Leer Strategiën en houdt de volgende zes leerstijlen aan: woordknap, luisterknap, beeldknap, stappen denken, beweging nodig en samen leren. In feite zie je hier de vier manieren van denken hier heel duidelijk terugkomen, alleen is heeft het een andere naam. Zo is luisterknap een kind dat als voorkeur auditief leert.
Een andere kijk op ‘leerproblemen’
Wat betreft leerproblemen of gedragsproblemen denk ik als moeder en als coach altijd nog een stap verder. Ik geloof wel echt dat sommige kinderen anders leren. En toch: het ene kind red zich prima, ook al leert hij of zij anders. Terwijl het andere kind gigantisch vastloopt.
Waarom is dat zo? En waarom heeft een kind ‘leerproblemen’ in de eerste plaats? In mijn ogen is het kind in die momenten een spiegel voor ons als ouders. Een kind uit wat wij als ouder bewust of onbewust onderdrukken. Dit doet een kind overigens niet alleen van ons als (pleeg)ouders, maar ook opa’s, oma’s, leerkrachten en begeleiders.
Allebei mijn kinderen hebben mij enorm veel gespiegeld. Ik ben enorm dankbaar dat ik een manier heb gevonden hoe ik mezelf kan opruimen, zodat zij weer kind kunnen zijn. En mij niet steeds uit Liefde van alles moeten tonen. Deze kennis & ervaring neem ik mee in mijn praktijk als coach & kernvisiecoach, om naar de wortel van het probleem te duiken.
Ik kies voor thuisonderwijs: Hoe regel ik dat juridisch? Hoe zit het met de leerplichtwetgeving?
Algemene wetten rondom thuisonderwijs
Okee, houd je vast. Ik zal het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. (Disclaimer: Geen rechten voorbehouden, dus doe ook je eigen onderzoek, ik ben geen jurist, ik deel wat ik heb gevonden en gelezen en onderzocht. In de tekst vind je mijn bronnen terug.)
Ten eerste moet je deze regeltjes weten:
- Weet je niet zeker of je je kind thuisonderwijs wilt geven: schrijf je kind dan NIET in. Uitschrijven is namelijk heel veel moeilijker dan inschrijven… Veel ouders wisten dit niet (Ik ook) en hebben er enorme spijt van. Dus nu weet je het: Wil je ooit thuisonderwijs geven, beter om je kind niet in te schrijven.
- Als je kind 5 is, is je kind leerplichtig. Wil je je beroepen op artikel 5b -hieronder leg ik het verder uit- dan moet je uiterlijk 1 maand voordat je kind 5 wordt het richtingbezwaar indienen, daarna doe je dit elk jaar opnieuw vòòr 1 juli.
- Nadat je kind naar school is geweest is het wél mogelijk om nog thuisonderwijs te geven, maar de weg daarnaatoe is lastiger. Vanwege privacyredenen deel ik hierover alleen meer in de community.
Het is natuurlijk belangrijk dat je artikel 5 b van binnen en van buiten kent. Met artikel 5B kun je je beroepen op ‘richtingbezwaar’. Maar wat houdt dat in?
Verschillende richtingen, ofwel denominatie
Het schoolsysteem in Nederland werkt zo: Elke school heeft een bepaalde richting. Zo heeft een openbare basisschool de ‘richting’ neutraliteit. Een vrije school de ‘richting’ van de antroposofie, gebaseerd op de bevindingen van Rudolf Steiner. Maar ook een protestantse school, of christelijke school hebben dus een bepaalde ‘richting’.
Dat richtingbezwaar wordt ook wel denominatie genoemd; oftewel de religieuze overtuiging of levensbeschouwing/levensovertuiging.
Nu zijn de richtingen allemaal anders, maar deze kinderen leren vaak wel allemaal op dezelfde manier schrijven, lezen & rekenen volgens een bepaald curriculum. Op deze methode van leren, op de manier waarop iets wordt aangeleerd, ofwel de INrichting van de school, kun je geen bezwaar leveren. Ook als je bezwaar maakt tegen de leerplichtwet in het algemeen krijg je hoogstwaarschijnlijk geen vrijstelling.
Maar je mag wél bezwaar maken tegen de richting. Dus bezwaar tegen de denominatie & richting van de scholen bij jouw in de buurt. En daarbij is het bezwaar tegen een richting van neutraliteit (de richting van een OBS) ook een goed argument; omdat jouw levensovertuiging ‘niet’ neutraal is. Als je jouw bezwaar schrijft is het ook goed om te schrijven in termen van: ik geloof; ik zie het zo; ik vind dit; mijn levensovertuiging is.
Overigens adviseer ik je wel om het aanvragen van richtingbezwaar te doen op de ‘juiste’ manier. Het is ook niet verstandig om het helemaal op eigen houtje te willen doen. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld ook een FB groep: Tojur voor alle vragen rondom dit onderwerp waar juristen antwoord kunnen geven. Maak daar gebruik van. Het zou zonde zijn als jouw richtingbezwaar wordt afgewezen op basis van een vormfout of omdat je het net niet op de juiste manier hebt aangepakt.
Voor basisonderwijs moet je deze bezwaren hebben voor de schoolrichtingen (denominaties) die worden uitgedragen door alle scholen in de woonomgeving binnen 6 km reisafstand. Van je woonadres, naar de school. Voor voortgezet onderwijs is deze afstand 20 km.
Voor mezelf was dit nooit zo duidelijk, ik keek altijd meer naar de school zelf en niet naar de ‘richting’. Ik wist niet eens dat daar een specifieke ‘benoeming’ voor was. Nu weet jij het ook, doe ermee waar je blij van wordt. Mocht je hulp of juridisch advies nodig hebben: Peter van Zuidam heeft mij een hele handleiding toegestuurd over de toelichting van de richtingbezwaren en tips voor het indienen van het richtingbezwaar: die kun je hier gratis aanvragen.
Voor nog meer informatie kun je kijken op de website specifiek over het Richtingbezwaar.
En ook op de website voor de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs staat heel veel informatie.
Hoe kan ik mijn kind ‘uit’ het schoolsysteem halen? Kan ik mijn kind wel thuisonderwijs geven nadat hij al naar school is gegaan?
Nu weet je hoe het een beetje werkt als je zoon of dochter nog niet was ingeschreven op school. Er zijn zeker wel manieren om je kind weer thuisonderwijs te gaan geven. Ik deel hierover (alweer die privacy) in de community vanuit mijn eigen ervaring en mijn eigen weg.
Voor elk gezin zal het weer anders zijn en toch deel ik graag met jou ook mijn verhaal, ter inspiratie. Houdt voet bij stuk. Laat je niet gek maken en zoek naar een oplossing. Want er zijn zeker wel loophools en mogelijkheden. Blijf daarin geloven en volg dat gevoel. Ik zie veel berichten voorbij komen van ouders in dezelfde situatie. Vertrouw niet alleen op mijn informatie, doe ook zelf je onderzoek! En doe wat voor jouw haalbaar en werkbaar is.
Mijn kind is 4 of jonger maar wel al ingeschreven
In principe moet je kind dan nog kunnen uitschrijven. In ieder geval zolang je kind jonger is dan 4 of nog niet naar school is gegaan, dient de school je kind uit te schrijven en jou een bevestiging van uitschrijving toe te sturen. Sommige scholen weten dit niet, dus maak ze ervan attent. Als je eenmaal uitgeschreven bent kun je je daarna beroepen op artikel 5b.
Je hoeft verder geen reden te geven over het hoe en wat; ook als ze ernaar vragen.
Zorg ervoor dat je kind ook bij DUO is uitgeschreven!!
Als je verhuist naar het buitenland – ofwel de school is onbekend- is/was een bepaalde code voor: een fictieve BRIN-nummer (88QQ) of ‘onbekend’. Als je kind jonger is dan 4 kan dit sowieso, wel met medewerking van de school.
Je kunt ook vragen of de inschrijving verwijderd wordt. Dit is niet hetzelfde als uitschrijven en kan alléén als het kind nooit onderwijs heeft gevolgd op die school. De school kan dit zelf regelen, zonder tussenkomst van leerplichtambtenaar. Voor meer informatie hierover kun je via deze link verder lezen. In theorie zou je natuurlijk elk kind op die manier kunnen uitschrijven, mits je medewerking hebt van je school. Helaas zijn er waarschijnlijk heel weinig scholen die aan zoiets zouden meewerken. Want die willen meestal niet meewerken.
Mijn kind is ouder dan 4 en/of mijn kind ging of gaat al een tijd naar school, wat nu?
Dan nu, de situatie waar er heel veel in zitten, niet alleen ik, is deze:
Je hebt een zoon of dochter die gaat al een tijd naar school en je wilt dat je kind niet maar naar school gaat. In het algemeen, omdat je ziet dat je kind klem komt te zitten op school, of omdat je inziet dat het onderwijs daadwerkelijk anders mag worden.
Mijn oudste zoon is momenteel 7 en gaat niet naar school.
Wat zijn dan je mogelijke opties? Waar zit je ‘loophole’?
- Verhuizen
- Van Basisonderwijs naar voortgezet onderwijs
- Een jaar naar het buitenland
- Autonoom worden?
Verhuizen
Stel je woon nu in hartje Zutphen en je kind gaat daar naar de vrije school. Vervolgens verhuis je naar een uithoek van het land, waar geen vrije school zit binnen 6,5 km van je woonomgeving en voila. Je kunt je op die manier beroepen op artikel 5b. Op zich best wel simpel dus. Staat je kind ingeschreven op een openbare school (zoals Riley) gaat dat minder makkelijk, want er zijn bijna overal openbare scholen.
Je kunt alléén beroep maken op artikel 5b tegen de richting van de school waar het kind 1 jaar lang niet op school is ingeschreven. Daarom werkt dit voorbeeld dus, maar moet je maar net weten.
Ook ken ik voorbeelden waarbij er vrijstelling is afgegeven omdat de reisafstand toch te veel bleek te zijn.
Bijvoorbeeld: de kinderen gaan in Zutphen naar de vrije school. In winterswijk zit de vrije school vol en steeds van winterswijk naar zutphen rijden blijkt toch te veel te zijn. Op basis daarvan is later toch nog een vrijstelling afgegeven.
Van Basisonderwijs naar voortgezet onderwijs
Als je een schoolwissel hebt van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs kun je je in principe ook beroepen op artikel 5b. Dit geldt dan wel voor alle scholen en schoolrichtingen binnen 20 km vanaf jou woonadres. Het is niet verplicht, maar het helpt vaak wel als je tegen al die schoolrichtingen dan bezwaar maakt vanuit jou levensovertuiging in een overzichtelijke lijst. Peter van Zuidam helpt bij het opstellen van bijv. zo een lijst.
Een jaar naar het buitenland
Een loophool is een jaar lang naar het buitenland gaan. Je schrijft jezelf en je gezin helemaal uit Nederland uit en je gaat een jaar reizen, het liefst nog iets langer, omdat het anders beetje ‘verdacht’ is. Na bijvoorbeeld 15 maanden kom je weer terug naar Nederland op een andere plek!! (is aan te raden) en je kunt je dan weer beroepen op artikel 5b.
Een jaar lang reizen is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en het kan veel geld kosten. Het vraagt veel qua organisatie en dan is de inrichting van je thuisonderwijs ook weer totaal anders. Aan de andere kant kan het ook een supergaaf avontuur worden!
Het is ook mogelijk om je uit te schrijven uit Nederland en je dan elektronisch in te schrijven in bijv Ledland. Zodra ik hier meer informatie over heb, zal ik dit hier delen.
Autonoom worden?
Eerder deelde ik op deze plek veel informatie daarover. Uit eigen ervaring en ook uit de uitkomst bij anderen is dit niet per se een effectieve manier gebleken. Het klinkt leuk en heeft mij zeker enorm geholpen ter bewustwording. En met de informatie die ik nu heb, zou ik dit niet meer aanraden. Vanwege discretie kan ik dit helaas besloten delen in de community.
Even ter informatie: Deze video legt uit wat je geboortecertificaat echt betekent:
Toen ik deze video een paar jaar geleden keek, was dat best wel een eyeopener.
En het is een goed begin naar het proces van bewustwording
Hoe geef ik kwalitatief ‘goed’ thuisonderwijs?
Goed, als je dan je thuisonderwijs juridisch in orde hebt is het wel de volgende stap om het goed te regelen. De verantwoordelijkheid voor het thuisonderwijs is een ding, de kwaliteit ervan gaat daar nog een stuk verder in.
Want wat is nou kwalitatief thuisonderwijs? En hoe bepaal je dat?
Dat is een goede vraag, die niet zo zwart op wit te verklaren is. Mijn beeld van ‘kwalitatief’ thuisonderwijs is onderwijs waar het kind echt blij van wordt. Daarbij vind ik het persoonlijk wel belangrijk dat mijn kinderen wel de basis leren: lezen, schrijven & rekenen, een beetje topografie. Op een manier (rechtsgeoriënteerd dus) die bij hen past, in hun eigen tempo en speels. Al die andere ‘vakken’ komen ook verder vanzelf wel vanuit het kind. Vanuit de intrinsieke motivatie.
Echter heeft iedere ouder en ook weer de omgeving (lees: vrienden, de lpa, de opa’s, oma’s) natuurlijk zijn of haar eigen mening over wat kwalitatief onderwijs dan is.
Stichting Keurmerk Thuisonderwijs
Er is daadwerkelijk een stichting opgericht om de kwaliteit van het thuisonderwijs te stimuleren. Deze stichting heeft geen banden en/of belangenverstrengelingen met de overheid, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap of de Onderwijsinspectie. (Ik heb het niet allemaal nagetrokken, dus mocht je twijfelen, doe dit dan). Het keurmerk is bedoeld om jou als ouder een stukje steviger in de schoenen te laten staan en aan ‘bezorgde’ mensen uit je omgeving te kunnen laten zien.
Voor het in aanmerking komen van het keurmerk moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De hoofdvoorwaarden daarvan zijn gebaseerd op artikel 29 van De Rechten van het Kind.
het onderwijs is gericht op de ontplooiing van de volledige persoonlijkheid en de talenten van de jongere en op de voorbereiding van de jongere op een actief leven als volwassene;
het onderwijs bevordert het respect voor de grondrechten van de mens en voor de culturele waarden van de jongere zelf en van anderen.
Daarnaast is het de bedoeling dat je een leerplan ofwel ‘thuisonderwijswerkplan‘ (per kind) kunt laten zien voor een bepaalde periode van max 3, het keurmerk is ook max 3 jaar geldig. Als je wilt kun je een periode van bijv een jaar aanhouden.
Behalve het leerplan komt een van de leden van het bestuur ook op huisbezoek, om te beoordelen of de dingen die op papier staan, ook daadwerkelijk gebeuren. Ze ontmoeten dan ook graag het kind waar het om gaat en als je dit als ouder & kind wilt, is het kind welkom om deel te nemen aan het gesprek. De kosten voor de keuring zijn 75,- euro per jongeren of 40,- per jongere als je meerdere kinderen meeneemt in het keurmerk.
Voor verder informatie zou ik even op de website kijken en voor meer informatie over het aanvragen van het keurmerk kun je een mailtje sturen naar info@stichtingkeurmerkthuisonderwijs.nl.
Waarom niet gewoon makkelijk doen en mijn kind inschrijven op een B3 school?
Op moment zie ik als ‘alternatief’ of als andere oplossing heel veel initiatieven voorbij komen over het oprichten van een B3 school. Veel mensen denken dat een B3 school een staatsvrije school is en dat ze daardoor niet aan bepaalde regels hoeven te voldoen.
Dit is echter niet het geval.
Alle scholen op een fysieke locatie zullen zich aan de wet moeten houden. Er is echter wel een verschil tussen je aan de wet houden en een advies houden.
In het document van het basisonderwijs kun je zien dat er staat dat het wettelijk verplicht is dat bijv docenten onderling 1,5 meter afstand houden.Bij het voortgezet onderwijs is dat niet alleen tussen leerkrachten onderling, maar ook met de leerkrachten apart. Net als dat je kind met een snotneus niet meer naar school mag.
Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom zo veel scholen eraan meedoen. Er is namelijk geen juridische grondslag voor deze maatregelen en scholen hebben dus een keuze. Ik heb de directeur van mijn school hier ook op geattendeerd en toch blijven ze gewoon meedoen, dus tja.
Zie hieronder de video waar Frank Stadderman in gesprek gaat met Isa Kriens over bovenstaande.
Jij kan daar als oprichter van een B3 school natuurlijk wel bewust in kiezen. Gevoelsmatig denk ik: hoe lang laten ze dat nog zo vrij? Kunnen wij op deze manier echt aan het systeem ‘ontsnappen’? Met een B3 school moet je wel aan allemaal eisen voldoen. En de inspectie moet controleren? Persoonlijk vertrouw ik het niet. Het voelt niet kloppend. Ik heb genoeg ervaringen waarbij flinke fouten zijn gemaakt in de zorg. Ik denk niet dat het onderwijs daar beter in is, want als puntje bij paaltje komt, is het onderwijssysteem gevoerd vanuit de overheid.
Dit soort ‘wettelijke verplichtingen” kunnen ze, op dit moment, nog niet handhaven. Bedenk wel dat de 5G uitrol nu nog doorgaat en ‘straks’ heel gemakkelijk kan worden ingezet om ons 24/7 in de gaten te houden, dus ook dan kom je daar niet onderuit en zul je je als school aan die wet moeten houden. Dit straks is dichterbij dan je denkt.
Ik wens iets totaal anders. Ik verlang en wens dat er genoeg mensen wakker zijn voordat het zover is, alleen wees je er gewoon van bewust dat deze realiteit al in werking is gezet. Natuurlijk kan het omgekeerd worden, zeker, altijd. Blijf dat ook geloven!
Interteach – Online les krijgen
Een andere alternatieve optie is Interteach, waarbij je kind zowel klassikaal als privé online les krijgt. Eigenlijk is het particulier onderwijs op afstand en daar is de prijs ook wel naar: Voor basisonderwijs betaal je 375,- per maand.
Het kan zeker een goed alternatief zijn voor als je geen andere uitweg meer ziet en als je ja alles beter vind dan monkapjes, testbewijzen & 1,5 meter afstand. Of als je een ‘thuiszitter’ hebt.
- te goed voor speciaal onderwijs;
- niet passend binnen reguliere onderwijs;
- wel leerplichtig
- 3 maanden geen onderwijs
Dat is hoe ze het zelf omschrijven. Vier dagen in de week krijg je les van 09.00 tot 15.00. Van 09.00 tot 12.15 is het klassikaal, na een pauze van 45 min krijgt je kind van 13.00 tot 15.00 persoonlijke aandacht.
Eerlijk gezegd wil ik mijn kind niet voor een scherm zetten voor een goede 5 uur per dag, 4 dagen in de week. Wat leer je je kind dan? En wat doet dat met de hersenen van een kind, zo lang schermtijd? Naar mijn idee kun je dan beter thuisonderwijs geven. Waar een kind kan spelen, ervaren, voelen. In de natuur zijn, met de eigen lichaamswijsheid leren.
Verder moet iedereen dit helemaal voor zichzelf weten natuurlijk, en ik snap dat het bijv tijdelijk een oplossing kan zijn. Wees je er gewoon bewust van waarvoor je kiest en waarom je ervoor kiest.
Verder ga ik er vanuit, omdat het een particuliere school is dat je kind dus wel verplicht is om die uren te volgen en/of aanwezig te zijn.
Als geintje voeg ik even deze video toe 😅
Ter Inspiratie – Welke bijzondere scholen en/of initiatieven bestaan er al?
Bliss Vibration Kids Academy
Deze Bliss Academy is een speciale school in vele opzichten. Ze werken bijvoorbeeld niet op een vaste locatie en doen bijna wekelijks een uitstapje met een vaste natuurdag. De Thuisbasis van deze school is in Den Bosch.
Ik heb kort overwogen om een school hierin op te starten. Zelf vind ik dat dat best wel veel geld kost (ook voor de ouders om te betalen) en je bent dan wel officieel een school, dus moet je je wel houden aan de wetten rondom scholen. En dat is precies wat er in deze tijd niet strookt met zo vele ouders. Natuurlijk kun je er wel je eigen invulling aan geven en mocht je wél een B3 school op willen starten: Zij hebben het leerplan klaarliggen dus je mag het zo ‘overnemen’. Daarvoor kun je contact met ze opnemen via de website.
Learning Community Vovie
Vovie is een school en Learning Community in Bergen. Ze zijn op die manier een gemeenschap rondom de school aan het neerzetten. Heel tof initiatief met een mooie visie! Hun visie sluit denk ik aan bij vele ouders (ook van mij); zoals het leren aannemen van een open en onbevooroordeelde houding, het volgen van het ritme van de natuur & leren hoe je van dromen en ideeën iets concreets maakt.
Als je dus in Bergen woont, of je wilt inspiratie opdoen voor je eigen school, zou ik zeker eens bij hen op bezoek gaan.
Wij de ouders
‘Wij de ouders’ maken zich hard voor de negatieve effecten van de maatregelen op school. Een erg nodig en dapper initiatief. Als jij je wilt aansluiten dan kan dat via hun website. Oprichters van het initiatief zijn Hesther Appelman, Fiona Zwarts & Ed Kortekaas.
Elke donderdag organiseert Fiona een live Q&A met praktische vragen voor ouders en ze plaatsen veel ondersteunende blogs waardoor jij als ouder eigenlijk steeds zekerder wordt in het maken van een keuze. En dat je je niet achterlijk voelt of ‘gek’ omdat je je kind niet naar school wilt sturen.
Coöperatief passend onderwijs
Omdat het niet echt een ‘vorm’ van thuisonderwijs plaats ik deze maar hier tussen. Coöperatief Passend onderwijs, oftewel, CPO, is namelijk passend onderwijs op een andere locatie dan op school (eventueel thuis).
Op het moment van schrijven is er nog geen website. Wel zijn er telegramgroepen waardoor je in contact kunt komen met gelijkgestemden. Mensen die een B3 school op willen zetten, of een clubje vormen om samen thuisonderwijs te geven. Je kunt je aanmelden bij de groep: CPO Voorpoortaal. Daar meld je je aan en kun je aangeven in welke proviciegroep je graag zou willen. Een beheerder vraagt dan om even een pb te sturen en uit te leggen wat je wilt. De aanmeldlink verandert steeds, dus heeft het niet heel veel zin om hem hier te plaatsen, plus, dan zou weer iedereen erin kunnen, wat niet fijn is.
De Shchetinin School of Schetinin school
Over deze bijzondere school zou ik een heel afzonderlijk blog kunnen schrijven. De school bestaat echt en is uniek op vele vlakken. De Shchetinin school is gevestigd in Tekos, in Rusland. De school is opgericht door Shchetinin Mikhail Petrovich. Helaas is de oprichter niet meer in leven, maar voor zover ik weet is de school wel nog volop in leven.
Via dit blog kun je nog meer informatie vinden over de visie & pedagogiek achter deze school.
De school wordt meer gedetailleerd genoemd in de boeken van Anastasia en dan vooral boek 3 van de reeks.
“Academician Mikhail Petrovich Shchetinin’s school comes under the Russian Federation’s Ministry of Education. It charges no tuition fees. Even though the school does not advertise itself, it has no vacancies. Indeed, there is already a waiting list of 2,500 hopefuls for an unexpected opening.”
“At this school children take but a year to master the whole ten-year public-school maths syllabus, along with studying three foreign languages. They neither recruit nor produce child prodigies. They simply give the kids a chance to discover what already lies within.”
“A temple is not a form, but a state of mind. For example, the cupolas — they simply help you access a particular state of mind. The form is moulded by feeling. And it is not by chance that the form of a cupola or hipped roof came to us — they represent our aspirations for heaven and the descent of Heavenly Grace.”
Het initiatief Moederhart
Moederhart is een krachtig initiatief dat is opgericht om de noodklok te luiden. Dit doen zij namens een grote groep ouders en uiteindelijk voor alle kinderen uit Nederland. Ik steun dit initiatief van harte, omdat er genoeg ouders zijn die misschien niet kunnen of willen kiezen voor thuisonderwijs en hun kind tòch op een normale manier naar school willen sturen.
Op de website van moederhart kun je bijv. een brief downloaden om naar de school te sturen over het ‘vrijwillige’ testbeleid of je kunt tekenen voor de brandbrief. Als je nog meer wilt doen kun je het initiatief en daarmee jezelf ondersteunen met ansichtkaarten & posters.
Het Maanthema – KujAWelkin Leerwijze & Unschooling
Zelf ben ik met een initiatief gekomen voor ondersteuning bij thuisonderwijs in de vorm van maanthema’s.
De flow van de maan is de structuur:
- Met volle maan organiseer ik een live event en gaan we het thema beleven, ervaren, voelen.
- Met het laatste kwartier gaan we nog een stukje de diepte in: Vragen stellen, onderzoeken, informatie verzamelen. Het laatste kwartier sparren we via zoom bijv.
- Met nieuwe maan is er de ruimte voor de verwerking & de reflectie naar de ouders en ook voor hen. De stilte. Ik stuur dan een handgeschreven brief naar jou als ouder om die in stilte te kunnen lezen en te reflecteren.
- Met eerste kwartier kunnen we na de reflectie nog een stukje dieper onderzoeken (door een gast uit te nodigen voor een Live Q&A bijv) en het ook gaan implementeren.
- Om het vlak voor volle maan nog even fijn af te ronden met een mooi verhaal.
Bijvoorbeeld met het Maanthema Tanden & Kiezen dat nu loopt zijn we begonnen door een omtrek te maken van het lichaam, tanden en kiezen uit te knippen, de organen in het lichaam te tekenen en die te verbinden met de tanden & kiezen die door de meridianen verbonden zijn met onze meridianen in ons lichaam. Om kinderen (& ouders) bewust te maken van die verbinding.
De informatie die ik geef is bedoeld voor jou als ouder en ik doe suggesties voor spelletjes, boeken, activiteiten etc. voor de kinderen. Als ouder kun je zelf invullen of en hoe uitgebreid je een bepaald thema aan je kind(eren) wilt aanbieden. Voor nog meer info kun je het beste even kijken op deze pagina.
Hopelijk kom je hier een stuk verder mee als ouder in het maken van een keuze en of je wel of niet thuisonderwijs wilt geven en op wat voor manier. In ieder geval wens ik je veel sterkte en liefde toe in jou en jullie reis. Als ouders, als mama, als papa, als kind.
Mis je een initiatief of heb toch nog je een vraag? Plaats hieronder een reactie of stel je vraag in de community.
Dan zoek ik het voor je uit 😉
_______________________________________________________________________________________________
Bronnen:
Blad: Gezond Verstand – nr 5 – 9 december 2020, Artikel; De transgender-industrie: een eeuwigdurende omzetmachine, geschreven door Lidwien Jansen.
https://gezondverstand.eu/2020/12/03/nummer-05-9-dec-2020/
En alle ander links die ik rechtstreeks bij de desbetreffende paragrafen heb gevoegd.