Wonderlijke moestuin Maanthema

De wonderlijke (moes)tuin

Hoewel de Lente nog ver weg lijkt, ontluiken de eerste knoppen zich alweer aan de bomen en planten. De eerste rozenblaadjes zijn al gespot en de vogels zijn druk in de weer om hun nestjes te bouwen. En wat doe jij om je voor te bereiden op het nieuwe seizoen?


Ik geef thuisonderwijs en heb bewust gekozen voor het maanthema: de wonderlijke (moes) tuin. Met de moes tussen haakjes omdat de tuin niet alleen gaat over de moestuin. Juist ook over jouw innerlijke tuin. In dit blog ga ik op beide een stukje in: het praktische en het energetische gedeelte.


Het begin: een zaadje planten

Laat ik eerlijk zijn, ik ben geen moestuin genie en ik heb ook niet super groene vingers, maar ik vind het wel leuk om te doen. En door de tijd heen heb ik hier en daar wel enige kennis opgedaan die ik graag met je deel.


Biologisch zaad

Voordat er een moestuin is, moet er natuurlijk een zaadje komen. Kies hierbij áltijd voor biologische zaden. De bloemen die groeien van niet-biologisch zaad verstoren nog steeds het kompas van de bijen. Hierdoor kunnen ze de weg naar huis, naar hun familie, niet meer vinden en gaan de bijen dood.


Dus ook al die gratis zakjes met ‘red de bij’. Het is heel erg goed bedoeld, maar als het zaad niet bio is kun je het beter niet zaaien.


Stekjes in plaats van zaadjes

Vind je zaaien nog lastig? En met sommige soorten is het ook lastig, ga dan voor stekjes. Dan is het voorwerk al voor je gedaan en kun je toch straks genieten van eigen gegroeide groente.


Begin simpel

Spinazie Thuisonderwijs


Maak het jezelf niet te moeilijk en begin simpel en makkelijk. Kies bijvoorbeeld vijf makkelijke gewassen uit die niet te veel aandacht nodig hebben. Denk hierbij aan wortel, spinazie, pompoen, courgette, sla, komkommer & radijsjes. Gemakkelijk om te zaaien en ook leuk voor kinderen, omdat ze vrij snel uitkomen.

Welke soort moet ik zaaien?

Let daarbij ook op de soort die je wilt zaaien. Kies voor spinazie bijvoorbeeld voor een winterspinazie; die kan vaak direct in de grond, zonder binnen voor te zaaien.Natuurlijk hangt dit ook af van het weer van het jaar.

Wil je bonen zaaien? Ik dacht dat bonen moeilijk waren, tot ik erachter kwam dat je ook stamslabonen kunt zaaien. Deze klimmen dus niet omhoog en groeien als een soort struikje.

De stamslaboon 'compass' kun je vinden bij bijvoorbeeld 'De Bolster'.


De Makkelijke Moestuin

Dit is een concept dat best wel in is. Het wordt ook wel de vierkante meter tuin genoemd.

Woon je drie hoog? Of weet je niet of je voldoende tijd kunt vrijmaken voor je moestuin?


In een vierkantemeterbak kan al heel veel. Of denk bijvoorbeeld aan een verticale tuin met planten zakken of een plantentrap. En uitbreiden kan natuurlijk altijd nog.


Zaaien, verzorgen & oogsten met de maan en planeten

Helpt dit echt? Ja, dit helpt echt. Maria Thun heeft dit 50 jaar lang onderzocht. Elk jaar wordt er een boekje uitgebracht met een zaaikalender gebaseerd op haar kennis. Hierin kun je vinden wanneer je wat het best kunt zaaien, verzorgen en oogsten. En ook wanneer je ‘niets’ moet doen.


De app  voor Biologisch - dynamisch tuinieren

Om het boekje nog te vinden kan lastig zijn. Kijk vooral even bij je natuurwinkel. Hoewel de wijsheid van het zaaien met de maan al oud is, is er wel een app: BD Garden. Deze app ‘hoort’ bij het boekje, maar kun je gewoon downloaden in de appstore. In de gratis versie kun je tot het heden kijken wat er moet gebeuren. Wil je graag vooruit kunnen plannen? Dan kun je ervoor kiezen de betaalde versie te kopen.


Waar je sowieso al op kunt letten is het volgende:

Dalende maan - planten en snoeien

Gaat de maan door de sterrenbeelden Tweeling tot en met Schorpioen, dan is het dalende maan. Tijdens deze periode is de sapstroom van de plant het minst actief en ontwikkelt de plant vooral de wortels. Dit is daarom een goed moment om te planten en te snoeien.

Stijgende maan - verzorgen

Beweegt de maan door de sterrenbeelden Boogschutter tot en met Stier, dan is het stijgende maan.Tijdens deze periode is de sapstroom actief omhoog gericht en ontwikkelt de plant vooral het bovengrondse deel. Snoeien en (ver)planten werken dan dus juist verstorend. Een goede tijd om vooral te verzorgen voor het gazon en bloem borders. Of wellicht te mediteren voor die mooie groentes. Of je te verdiepen in de kwaliteit van de bodem en het water.


Het beste water voor je plantjes

De bodem heb ik gewoon nog niet genoeg ervaring en kennis van om dat goed op te kunnen schrijven. Over het belangrijke water is er genoeg te vertellen. Zonder water geen plantje. En omdat een groot deel van de plant uit water bestaat, is de ‘kwaliteit’ ervan heel erg belangrijk.

Uit ervaring weet ik dat het beste voor jezelf, je dieren en je planten gevitaliseerd water is.

Maanthema Wonderlijke moestuin water

Wat is gevitaliseerd water?

Als water is gevitaliseerd betekent dat, dat de watermoleculen weer gerangschikt zijn zoals het van nature de bedoeling is. In de praktijk is dit het gesmolten water van een gletsjer.

Doordat de watermoleculen harmonisch gerangschikt zijn zullen je planten beter groeien en krijg je een betere opbrengst van je oogst. Dit komt voornamelijk omdat de overdracht van mineralen en andere grondstoffen beter is doordat het water de ‘oorspronkelijke’ structuur heeft.

Water vitaliseer je met een vitaliser

Water 'vervuilt' gemakkelijk. Stroomt het water onder een zendmast door, langs een snelweg of een energiecentrale?  Daardoor verandert de structuur van het water. Ga je dit water onderzoeken dan ziet de structuur er niet 'mooi' uit. Wil je hier nog verder de diepte in, lees dan dit blog. 

Om je water te vitaliseren kun je een vitaliser kopen. Een filter raad ik af, omdat daardoor ook bepaalde mineralen eruit gefilterd worden. En met een vitaliser is zoiets als ontkalker ook eigenlijk niet nodig.

Liefde en Dankbaarheid voor je groeiende plantjes

Een andere manier is veel Liefde en Dankbaarheid naar je plantjes sturen. Klinkt dat zweverig? Het is gewoon wetenschappelijk bewezen door de Japanse wetenschapper: Masaru Emoto. Volgens zijn wetenschap maken de gedachten en woorden, ofwel frequenties, van Liefde en Dankbaarheid de mooiste water formaties & structuren.

Het is zo simpel om te doen en toch vergeten we het vaak vanwege alle drukte in ons hoofd. Ook mediteren in je moestuin of het opzetten van harmonieuze muziek helpt je plantjes beter groeien.

Liefde en dankbaarheid voor jezelf

En als je dan zo lekker bezig bent met die plantjes, dan ben je ongemerkt ook weer heel goed voor jezelf aan het zorgen. Zoals je de liefde en dankbaarheid aan je moestuin geeft, krijg je natuurlijk ook weer terug. In het moment; en ook als je die lekkere bonen, komkommers of radijsjes straks weer op je bord hebt liggen.

Eet Smakelijk alvast!

Groenten uit de tuin




Foto credits:


Image by 👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay


Photo by Sigmund on Unsplash


Photo by Aaron Burden on Unsplash


Photo by Jennifer Burk on Unsplash











Over de schrijver
Een jonge mama van drie gezellige en leuke jongens (0, 5 en 6 jaar oud) die met veel liefde en passie thuisonderwijs geeft. Met haar blogs geeft Yoshi inspiratie voor thuisonderwijzers & praktische tips voor ouders die met thuisonderwijs willen beginnen. Ook met juridische vragen kun je bij haar terecht.
Reactie plaatsen