Maanthema voor Thuisonderwijs: Het Element Water
15 juni 2021 

Maanthema voor Thuisonderwijs: Het Element Water

Maanthema voor Thuisonderwijs: Het Element Water

Elke maancyclus start ik de volle maan met een nieuw thema en doorloop dit met de fasen van de maan:
Volle maan, laatste kwartier, nieuwe maan en eerste kwartier. Om met de volgende volle maan weer een nieuw thema te starten. Maanthema’s worden intuïtief gekozen op basis van het seizoen, de soort maan en het teken waar de maan in staat.
Deze keer gaat het over het element water van 24 juni t/m 23 juli. 

Het Element Water 

Water is een bijzonder element. Het zorgt ervoor dat er leven op aarde is. Zo bestaan we voor bijna 70% uit water net zoals dat de aarde ook voor nagenoeg 70% uit water bestaat. Het leven is begonnen in het water en begint zeker voor ons mensen ook in het water.

Water is eigenlijk zoo speciaal dat ik het niet allemaal in een maancyclus kan toelichten. O.a. omdat de zee ook een heel groot onderdeel is van water. Het maanthema water is dan ook het eerste van een tweeluik: na dit thema komt het thema geluk, waar een ‘klein stukje zee’ en het gelukschip een onderdeel van gaan zijn. Het gelukschip is helaas al volgeboekt, en ik wilde het toch even bij jullie onder de aandacht brengen.  Mocht je op een ander moment de gelegenheid hebben het op een ander moment wel te kunnen boeken.

Wat gaan we dan wel doen met dit maanthema,

of wat kun je zelf doen om bewuster te worden van de speciale element?

Het Waterlied; The Alonquin Water Song. 

Wist je dat er een lied bestaat speciaal voor het water?
Elke avond als ik de jongens naar bed breng zing ik dit waterlied.
Omdat het zo fijn voelt om te zingen en het eigenlijk heel erg simpel is.

Aan alle vrouwen de vraag: zing dit lied minstens 1x in je leven in alle windrichtingen.

Luister, geniet & zing ten slotte mee :).

De phonetische lyrics: 

Nee bee wah bow
En die en

Aah key mis kquee
Nee bee wah bow 

hey ya hey ya hey ya hey
hey ja hey ja hey ja hoo

Zing het lied, alleen of nog liever samen dus vier keer in elke windrichting: Het oosten, zuiden, westen & noorden.

Door met deze manier bewust met water bezig te zijn, gebeurt er iets met je. Nog steeds krijg ik ‘goed’ kippenvel als ik deze vrouwen zo samen hoor zingen. Ervaar het dan ook en ga het bewust doen met je dochter of je zoon. Het is speciaal belangrijk voor je dochter vanwege het water dat wij als vrouwen ook in ons dragen als we zwanger zijn. En natuurlijk kan je zoon of zonen dit ook leren. Die van mij zingen meestal gezellig mee of zingen het zelf.

Een andere manier van ZwemlesWater anders zwemmen met Joyce

Verder is het natuurlijk ook supergaaf om water echt te voelen en te ervaren. Omdat mijn jongens wel toe waren aan zwemles ben ik opzoekgegaan naar een fijne ‘juf’. Met name omdat ik niet houd van zwembaden met chloor en de normale manier van lesgeven ben ik echt op zoek gegaan naar anders. En ik heb haar gevonden: Joyce. Zij geeft momenteel zwemlessen in Bussloo en het Bronsbergenmeer. Je kunt hier meer informatie over haar vinden.

 

En voor dit maanthema organiseren wij dus ook een zwemles op de camping Hof van Moeder Aarde.

Hier alvast een minifilmpje gemaakt door Joyce met een tip voor het blijven drijven.

De les is bedoeld zodat kinderen het lekker kunnen gaan ervaren en voelen op die manier. Juist als ze het misschien wel spannend of eng vinden. En dan kun jij meteen als ouders kijken of deze manier van zwemles wél bij jou past.

Hier nog een advies van Joyce:

Dat kinderen watervrij zijn is het allerbelangrijkste. Als een kind watervrij is, dus niet bang voor water, scheelt dit zo 10 lessen.

In het kort zijn dit de stappen voor watervrij zijn:

 • Te Water
 • Onder water
 • Voortbewegen
 • Draaien
 • Ademhalen
 • Drijven
 • Watertrappen
 • Survival

Op sommige punten (afhankelijk van de groep hoe ver we komen) gaat Joyce dit tijdens de les meer toelichten.
En vooral ook aan jou als ouder vertellen hoe jij zelf al de nodige stappen kunt zetten en welke oefeningen je kunt doen met je kind.
Want uiteindelijk, kun jij het samen met je kind. Joyce is er om je handvaten te geven en je te begeleiden.

En vanuit eigen kracht zwemmen, hoe gaaf is dat? Dat een kind het gevoel heeft: wow, dat heb ik helemaal zelf gedaan!!!

Het ‘geheim’ van water

We gaan het water niet alleen in met ons lichaam ervaren, we gaan het ook van dichtbij bekijken. Wat er met water gebeurt op microscopisch niveau. Belangrijk om te weten, juist omdat wij zelf voor het grootste gedeelte uit water bestaan.

In het allereerste maanthema liefdevol voeden heb ik het gehad over het rijstexperiment. Als je het uitgewerkt wilt zien kun je via deze link toegang krijgen tot de basis community (dit is niet hetzelfde als het maanthema membership!!!) om het proefje te doen. Als je lid bent van de basis community kun je dit vinden onder het thema: Liefdevol voeden.

Waar het om gaat is de structuur van water, die in de rijst zit. Het ‘geheim’ van water. Heb je dit proefje nog nooit gedaan? Zeker een aanrader!!

De wetenschapper Masaru Emoto was degene die ontdekte dat waterkristallen van structuur veranderen door muziek, gedachten, emoties en intenties. Hier een kort filmpje daarover:

Het ‘rijstexperiment’ laat deze verandering van structuur op een mooie visuele manier zien.
Veel mensen kennen het, maar hebben het nog nooit gedaan, jammer vind ik dat.

Heb je het nog niet gedaan, kun je dus in mijn community de verdere uitleg met simpel stappenplan vinden om het samen met je kinderen te doen.

Nu je dit weet kun je ook weer bewuster worden over wat woorden en gedachten doen met jezelf, of die je tegen iemand anders, of je kind zegt. Dit heeft namelijk invloed op de structuur van het water in iemand.

Gevitaliseerd Water

En, je kunt nog een stapje verder gaan en deze informatie ook nog verder toepasbaar maken in je leven.

Wist je bijvoorbeeld dat ons leidingwater dus eigenlijk dood is?
Water stroomt van nature in rondingen, in een meander. Of als je kijkt naar je afvoerputje zie je het in een kolkje verdwijnen.
Doordat leidingen recht zijn, met rechte hoeken verliest het water zijn oorspronkelijke structuur. En niet alleen daarom ook, ook omdat het dus de structuur onthoud van de vervuiling die in het water gezeten heeft. En wat denk je dat onze telefoons, elektromagnetische straling etc, etc. met de structuur van water en dus ook met ons lichaam doen?

Even een klein stapje terug en naar wat meer scheikunde: 

Want hoe ontstaat een bepaalde structuur in het water?

Water bestaat uit H2O, waarbij de H moleculen delta positief geladen zijn en het O molecuul delta negatief geladen. Door dit verschil ontstaan er waterstofbruggen: Het O atoom van een watermolecuul vormt een verbinding met een H atoom van een ander watermolecuul. De manier waarop de moleculen onderling gerangschikt, of dus met elkaar verbonden zijn, geeft de structuur weer. Afbeeldingen van deze rangschikking ofwel structuur kun je vinden op de websites hieronder, dat maakt het wat visueler. Ik heb de waterstofbruggen, ofwel de intermoleculaire verbinding hier getekend.

Maar ook al is het water gezuiverd, onthoud het water de structuur die het heeft gehad. Dus de manier waarop de waterstofbruggen met elkaar verbonden zijn blijven intact, ook na de zuivering. Je kunt het ook zien als het vouwen van een blaadje. Dit kun je op heel veel manieren doen. Steeds zullen andere punten van het papier contact maken met met elkaar, afhankelijk van de manier hoe je het papier vouwt. Als het papier lang is blijven zitten en je hebt goed gevouwen, blijven de vouwen zichtbaar en zitten.

Met water is dit ook zo. Als je dit onder de microscoop bekijkt zul je dus zien dat de structuur van normaal gezuiverd leidingwater niet harmonisch is, net zoals bij harde housemuziek bijvoorbeeld. Of eigenlijk ‘trilt’ het water op een voor ons belastende manier, want wij nemen die trilling ook weer over in ons lichaam. Met behulp van een Vitaliser kun je ervoor zorgen dat het water zijn natuurlijke trilling en structuur weer terugkrijgt. Foto’s hiervan kun je terugvinden op de websites waar ik hieronder naar verwijs.

 

Zelf heb ik nog geen vitaliser in huis, maar wel voor de paarden (I just take very good care of them, hihi)
Voor mij is het ‘meetbaar’ hoe goed het werkt: zo zijn mijn paardjes eigenlijk nooit ziek en zitten ze altijd super goed in hun vel. Het glanst, straalt en het laat makkelijk los. Wat zeker voor mijn schetlander die al op leeftijd is, zeker niet het geval was. Nu is dit natuurlijk ook wel in combinatie met de huisvesting en de manier waarop ik ze voer, en ik weet zeker dat het bijdraagt.

Omdat wij nog geen vitaliser in huis hebben, drink ik vaak water uit deze fles. Door het water daarin te doen wordt het water vanzelf gevitaliseerd en neemt het dus een andere, harmonische structuur aan. Deze heb ik gekocht bij het bedrijf Heerlijk Water, die ook vitalisers plaatst.

Het voorstellen van ‘gevitaliseerd’ water is niet zo eenvoudig.
En ook het verschil herkennen zie je niet altijd meteen als je er nog niet bekend mee bent.
Het was even een zoektocht om een manier te vinden waarop wij en vooral kinderen het zouden kunnen gaan ervaren.

Eerst kwam ik in gesprek met Vitaal Water.
Een bedrijf dat vooral vitalisers plaatst. Harm is een fijne en behulpzame man en heeft zijn best gedaan, maar kon me helaas niet verder helpen. Toch benoem ik hem hier, omdat ook op zijn website waardevolle informatie staat.

Daarna heb ik contact opgenomen met het berdrijf van Baudewijn Leliveld , van Leliveld vitalisers, die vitalisers maken en ook plaatsen. Ook zij konden me niet echt verder helpen met een soort workshop voor kinderen.

Tot slot kwam ik via daar in gesprek met Henk Pannekoek, van Aqua Aurora BV.
Met de maanthema members kunnen we dan ook bij hem terecht om zijn uitvindingen te bekijken en te zien hoe het werkt.
Hij werkt nauw samen met Baudewijn en heeft al zijn uitvinden gebaseerd op de energie van de schelpen.
Zeer interessant vind ik het.
Ik ben dan ook erg benieuwd naar wat we allemaal te zien gaan krijgen en ik kijk er erg naar uit.

Wil je meedoen met het maanthema en ook hier mee naartoe komen? Dan raad ik je zeker aan om alvast op zijn website te kijken en vooral ook bij: achtergronden & onderzoeken. Om een beter beeld te krijgen. Het zal ook veel algemene vragen al beantwoorden.

Een draaikolk maken  

Tot slot valt me nog een een andere leuk proefje in, wat kinderen waarschijnlijk geweldig vinden. Het is makkelijk om zelf te maken.

Je hebt  twee petflessen/colaflessen of andere plastic flessen nodig.
Hoe doe je het?

 • De doppen van de flessen lijm je op elkaar.
 • Dan boor of sla (met een spijker) je een gat in de doppen.
 • Een van de flessen vul je voor driekwart met water.
 • Nu draai je de aan elkaar gelijmde doppen met gat weer op de flessen, waardoor je een soort zandloper krijgt.
 • Als je de fles dan omdraait krijg je in de fles een hele mooie draaiklok. Simpel en leuk om te doen!

Ik betwijfel of je het water dan ook vitaliseert, het maakt echter wel zichtbaar wat de natuurlijke stroom van water is: kronkelend en draaiend.

Heb je geen zin om te knutselen kun je ook de tornado tube kopen voor een paar euro in een speelgoedwinkel of online.
Hoewel ik de ‘geen zin’ betwijfel. Want het is juist super leuk om creatief bezig te zijn in mijn ogen 🙂

Praktische Details over het Maanthema Water

Lijkt het je tof om mee te doen met het maanthema? Dan kun je je hier aanmelden. Het maanthema water loopt van 24 juni t/m 23 juli.

Weet je zeker dat je ook komt naar de zwemles? Dan moet je het volgende weten:

De live dag is donderdag 24 juni, met volle maan.

Inloop is vanaf 10.00 op Hof van Moeder Aarde: Bliksteeg 1, in Neede
We starten vanaf 10.30 en nemen ruim de tijd.

Kosten voor de zwemles zijn los van het maanthema 15,- euro per ouder & kind.
Neem dus ook voor jezelf zwemkleding mee, want jij gaat ook het water in 😉

Meerdere kinderen meenemen mag, wel op eigen verantwoordelijkheid. Hoewel ik denk dat als we samen goed afstemmen we best op elkaars kindjes kunnen letten. Voor de allerkleinsten is er dan ook een pierenbadje aanwezig.

Er mogen 12 mensen tegelijk in het zwembad in het water, op het droge mogen er meer mensen staan (met afstand…)

Het water is nog best fris, dus afwisselen en tussendoor even opdrogen is best wel fijn. Joyce neemt dan ook alle tijd voor ons.

Rond 12.30 ronden we de zwemles af en gaan we samen lunchen/potluck: Neem dus je eigen lunch mee 🙂

Daarna is het nog vrij zwemmen of lekker spelen op het Hof of genieten van een heerlijk biologisch ijsje.

Blijven hangen mag, rond 15.00 rond ik de live dag af en gaan we in principe onze eigen weg. Ik ken daar veel mensen, dus zal waarschijnlijk nog blijven hangen.

Aanmelden voor de zwemles doe je ook hier, geef onder het kopje ‘opmerkingen’ aan dat je ook naar de zwemles komt en zorg ervoor dat je dus cash geld meeneemt voor Joyce en de ijsjes.

Aanmelden voor het maanthema kan t/m 24 juni. Lijkt me tof je te ontmoeten: meld je hier aan.

Met dit lekkere weer heb ik er echt megaveeeeeel zin in!!!!

Over de schrijver
Een jonge mama van drie gezellige en leuke jongens (0, 5 en 6 jaar oud) die met veel liefde en passie thuisonderwijs geeft. Met haar blogs geeft Yoshi inspiratie voor thuisonderwijzers & praktische tips voor ouders die met thuisonderwijs willen beginnen. Ook met juridische vragen kun je bij haar terecht.
Reactie plaatsen