Thuisonderwijs Boekentips voor Maanthema: Tanden & Kiezen
12 april 2021 

Thuisonderwijs Boekentips voor Maanthema: Tanden & Kiezen

Thuisonderwijs Boekentips voor Maanthema: Tanden & Kiezen

Boeken lezen vind ik erg belangrijk. Het vergroot de woordenschat van je kind en het nodigt uit tot het zelf leren lezen. Met elk maanthema geef ik dan ook een aantal boekentips. Op dit moment zitten we middenin het thema Tanden & Kiezen. Ik let daarbij erg op de inhoud op het boek en ook op de ‘vertaling’ ervan. Zo gaan veel boeken (en ook series) over het redden of helpen van iemand, terwijl in zekere zin iedereen zichzelf kan ‘redden’.

Onze buitenwereld en dat zie je ook terug in kinderboeken, gaat vaak over het geluk vinden buiten jezelf, ipv erop wijzen dat wij als mensen spirituele wezens zijn en dat het geluk altijd binnen in jezelf ligt. Jij kan niemand anders gelukkig maken. Boeken die dat echt uitdragen zijn er niet veel. Mocht je echt ‘iets’ anders willen wellicht zijn de verhalen van de maanthema’s dan iets voor jou. Die schrijf ik zelf en met als doel onze kinderen aan hun eigen kracht te herinneren. 

Een thuis voor krokodil – Karin Salmson

Het boek: ‘Een thuis voor krokodil’ gaat over een krokodil met scherpe tanden. De krokodil is op zoek naar een nieuw thuis, maar de andere dieren zijn bang voor haar scherpe tanden. Ze wordt daardoor overal een beetje weggejaagd. Totdat ze een muis te hulp schiet en haar scherpe tanden juist kan gebruiken.  Zoals ik zei, veel verhalen redden iemand en in dit verhaal is het nog okee. Er zitten ook veel mooie dingen in en kinderen kunnen zich er bewust van worden dat iedereen andere tanden heeft. En sommige dieren bijvoorbeeld helemaal geen tanden.

Het boek is oorspronkelijk in het engels geschreven, dus als je je kind – net als ik – tweetalig opvoed is het misschien wel goed om het boek in het engels te bestellen.

Voorkant van Boek een thuis voor krokodil

 

Kars in de Poepfabriek – Charlotte & Inge Molenaar

Een superleuk boek wat op een hele toffe manier uitlegt hoe het hele proces in zijn werk gaat. Dit boek kan ook zeker ondersteunen in de uitleg van een paar organen, die weer ‘verbonden’ zijn met de verschillende tanden & kiezen. Daarbij zijn je tanden & kiezen het begin van je spijsvertering, dus ik vond dit boek wel passend erbij. Kars is een kers (met pit) die heel graag de allergrootste kersenboom wil worden.
De plaatjes zijn kleurrijk, passend en geven een goed beeld van hoe het er van binnen uitziet. Daarbij is het wel fantasierijk, dus wellicht klopt het niet in alle details, maar in grote lijnen kunnen kinderen zich denk ik een redelijk goede voorstelling maken hoe het eruit ziet van binnen.
Ik zou zeggen: Enjoy ;).

Plaatje uit Kars in de Poepfabriek

Andere boeken

Alle andere boeken die ik kan vinden gaan bijna allemaal over tanden poetsen & de tandarts. En de juiste mondverzorging etc. Op zich prima, alleen een goed gebit ligt dus niet per se aan het tanden poetsen.  Ja, dat is ook belangrijk, maar is slechts een klein onderdeel ervan. Het gaat veel meer om de juiste mineralen en dus het eten van groente, waardoor je voldoende mineralen binnenkrijgt. En voldoende energiestroom.
Zelf moet ik zeggen dat ik toch wel een beetje teleurgesteld was toen ik de catalogus van de bieb aan het doorbladeren was. Nergens iets over de échte oorzaak. Wat duidelijk is: Ik heb dus nog heel wat kinderboeken te schrijven dan. 😅

Voor jou als Ouder

Ook hier zijn schrikbarend weinig boeken te vinden over hoe de tanden & kiezen echt in elkaar zitten en in verbinding staan met het lichaam.
Wel heb ik een uitgebreide paper gevonden die dieper ingaat op deze zaken. Zeker interessant om te lezen, zodat jij als ouder deze kennis kan doorgeven aan je kinderen.

Heb je zelf nog suggesties? Deel ze hieronder of in de community. 

Note: Ik weet dat veel mensen hun boek bestellen bij bol.com. Als het kan bestel dan het boek bij je lokale boekhandel of leen het boek bij de bibliotheek. Als je bij bol besteld houdt diegene die het boek heeft gemaakt er vrij weinig aan over. Of koop een boek tweedehands via marktplaats. 

Over de schrijver
Een jonge mama van drie gezellige en leuke jongens (0, 5 en 6 jaar oud) die met veel liefde en passie thuisonderwijs geeft. Met haar blogs geeft Yoshi inspiratie voor thuisonderwijzers & praktische tips voor ouders die met thuisonderwijs willen beginnen. Ook met juridische vragen kun je bij haar terecht.
Reactie plaatsen