Maanthema voor Thuisonderwijs: Eerlijkheid
19 september 2021 

Maanthema voor Thuisonderwijs: Eerlijkheid

Maanthema voor Thuisonderwijs: Eerlijkheid

Thuisonderwijs geef ik o.a. met maanthema’s in de energie van de  maan. Elke maancyclus start ik de volle maan met een nieuw thema en doorloop dit met de fasen van de maan:Volle maan, laatste kwartier, nieuwe maan en eerste kwartier. Om met de volgende volle maan weer een nieuw thema te starten. Maanthema’s worden intuïtief gekozen op basis van het seizoen, de soort maan en het teken waar de maan in staat. Deze keer gaat het over eerlijkheid van 21 september t/m 19 oktober. 

Thuisonderwijs en het maanthema Eerlijkheid

Eerlijkheid is natuurlijk vrij ‘abstract’. Als je het breder zou trekken dan zou je komen bij het meer bekende ‘normen en waarden’.
Ik kan me dat nog wel herinneren op school; dat het over normen en waarden ging. Dat iedereen andere dingen belangrijk vind dan jij.
Ik heb ook wel even getwijfeld: zou ik er niet gewoon het maanthema normen & waarden van maken?
Toch klopte dit niet helemaal voor mij, want ook al lijkt het thema heel abstract, je kan het heel concreet maken en zeker weten kan ik er een heel maanthema op verdiepen. Puur op eerlijkheid.

Eerlijkheid en Thuisonderwijs

Eerlijkheid is voor mij de meest belangrijke waarde samen met Liefde (ga ik toch over waardes praten, haha)
Ik dacht ook altijd dat iedereen net zo eerlijk was als ik. Er zijn vast en zeker mensen die ‘misbruik’ hebben gemaakt van mijn eerlijkheid, mijn oprechtheid. Zelf denk ik dat als je thuisonderwijs geeft dit een belangrijk thema is, omdat het ver reikt.
Thuisonderwijs vraagt namelijk van jou als ouder om eerlijk te zijn. Je moet eerlijk kunnen bekennen dat je niet goed bent in bepaalde ‘vakken’ of dingen, om op die manier op zoek te gaan naar alternatieven of andere ‘leermeesters’ om je kinderen te kunnen bieden wat ze nodig hebben.

Het vraag ook van je om eerlijk te zijn in het aangeven van je grenzen. Als je thuisonderwijs geeft en je doet dit op een meer unschooling manier (zoals ik) dan wil je graag op dat moment dat je kind het vraagt er zijn; maar dit kan niet altijd. Soms ben je gewoon even moe. Of is er op dat moment geen ruimte voor.

Kinderen spiegelen

En het vraagt om eerlijkheid van jezelf naar je kind toe. Je kind zal je vaak genoeg spiegelen. Soms kun je dit als ouder zien, soms totaal niet; omdat het zich op verschillende manieren kan uiten. Ik dacht dat ik veel zag als ouder, totdat ik écht leerde hoe taal en gedrag in elkaar steekt en toen kreeg ik nog veel meer inzichten en eyeopeners dan ik ooit voor mogelijk had gehouden.

Bepaald gedrag wat je kind vertoont, of bepaalde interesses die je kind heeft zullen vaak (écht niet altijd) een spiegel zijn.
Helemaal als jij het als ouder ‘moeilijk’ of ‘lastig’ vind, is dit een aanwijzing dat je kind je iets probeert te vertellen.
Dit vraagt zeker weten van jou om eerlijk te zijn naar jezelf, echt niet gemakkelijk en zeker confronterend. Zelf denk ik wel dat het écht belangrijk is om hier bij stil te staan als ouder, en al helemaal als je thuisonderwijs geeft.

Kinderen spiegelen

Hoe ‘Leer’ je eerlijkheid aan je kinderen?

Verder over het spiegelen: als je een kind hebt dat heel vaak tegen jouw liegt, is dit een interessant gegeven.
Je kind leert namelijk vooral van wat jij intern doet, in jouw eigen systeem, niet zozeer van wat je zegt.
Dus het simpele antwoord is: wees zelf eerlijk en vooral naar jezelf.

Als je echter niet doorhebt dat je niet eerlijk bent, of ‘incongruent’ bent: dit betekent dat je iets anders doet of zegt dan dat je voelt; zal je kind dat echt wel aangeven. Als hulpmiddel; zie het niet als jouw ‘schuld’. Paarden doen dit trouwens ook prachtig. Soms kan dit helpend zijn omdat het paard ‘neutraler’ is dan je eigen kind of partner. En zodra je iets hebt toegegeven of je hebt al de eerste stap gezet, zie je een paard meteen ontspannen. Precies de reden waarom ik paardencoaching doe, met toestemming van mijn paarden overigens. Ik vraag ze of ze me willen helpen en dan mogen ze ook écht nee zeggen.

Pedagogische visie over liegen en jokken bij jonge kinderen

Toen mijn kinderen nog naar de gastouder gingen hebben we het wel eens gehad over ‘liegen’. Zij wees mij er toen op dat er, zeker voor jonge kinderen een verschil is tussen jokken en liegen. Met jokken wordt dan vooral bedoeld dat het kind de waarheid niet met opzet verdraaid. Terwijl dit bij liegen wél het geval is.

Ook is het goed om onderscheid te maken tussen de twee omdat kinderen tot en met ongeveer zeven nog moeite kunnen hebben om de ‘realiteit’ en hun ‘fantasie’ uit elkaar te halen; volgens de ‘pedagogische visies’. Ik ben hier altijd wel ietwat voorzichtig in, met name ook omdat ik weet en geloof dat bepaalde esoterische of energetische wezens (zoals kabouters, eenhoorns, of gewoon dieren) wel daadwerkelijk kunnen bestaan. Dat wij ze niet zien, betekent niet dat het niet bestaat. Volgens de psychologie is dit dan fantasie, terwijl het in feite het vermogen is om ook andere dimensies te kunnen zien. Het beste voorbeeld wat ik daarvan kan geven is de boeken van Christina.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik t/m dat ik zeven of acht (misschien was ik zelfs wel ouder) een kleine energetische leeuw had die overal met me mee naartoe ging. Het leeuwtje kon ik ook écht zien en ik voerde urenlang gesprekken met hem. Naar mijn mening kunnen volwassen dit ook, alleen hebben wij geleerd om dit stuk af te sluiten, omdat deze dingen dus worden afgedaan als ‘fantasie’ en niet echt.

Waarom liegen of jokken kinderen?

Terug naar liegen en jokken: Kinderen kunnen jokken of liegen omdat ze bang zijn om gestraft te worden, of dus jouw liefde te verliezen.
Gek als je erover nadenkt eigenlijk, want eigenlijk is dat voorwaardelijke liefde. Liefde is iets wat een kind altijd zou mogen en moeten krijgen. Juist ook als het kind iets ‘stouts’ heeft gedaan. Mocht je er nog meer over willen inlezen; misschien is deze site/pagina dan wat voor jou.

Mijn eigen kinderen

Als ik merk dat mijn kinderen jokken of liegen vraag ik ze simpelweg om het gewoon eerlijk te zeggen. Ik wordt ook niet boos als ze iets ‘stouts’ hebben gedaan en ik blijf ze altijd mijn liefde geven en zeg juist dankjewel en goed zo als ze eerlijk naar mij zijn.

Op de lange termijn werpt dit écht zijn vruchten af. Mijn moeder heeft me ook voor het grootste deel zo opgevoed en ik ken weinig pubers die zo openlijk konden praten met hun ouders als dat ik dat kon doen. Puur omdat ik niet werd veroordeeld voor mijn fouten, maar juist werd aangemoedigd om eerlijk te vertellen wat me dwars zat en ik altijd liefde bleef krijgen. Overigens ben ik ook heel eerlijk naar mijn moeder en geef ik altijd mijn ongezouten mening. Ja, dit is soms confronterend voor haar; maar uiteindelijk kan ze het altijd waarderen en bedankt ze me.

Dit laatste merkte en merk ik nog steeds bij meer mensen: op een gegeven moment weten mensen je te vinden als je eerlijk bent. Hoewel ze het in het begin misschien vervelend of irritant vinden.

De Afrikaanse Himba stam zingt voor hun kind

Er zijn meerdere versies van dit verhaal te vinden en ik heb het ook een keer mondeling gehoord.
Sommigen zeggen dat het lied ontstaat al voordat het kind geboren is, wat ik had gehoord ontstaat het lied tijdens de zwangerschap.
De details zijn in mijn ogen hier iets minder belangrijk, de essentie en de boodschap des te meer.

Het verhaal is dat de vrouwen van de Himba stam ofwel voor de daadwerkelijke conceptie ofwel tijdens de zwangerschap zich terugtrekken, onder een boom gaan zitten en ‘wachten’ totdat er een lied naar hen toekomt.
Dit lied zingen ze en leren ze aan hun stamgenoten. Ieder kind heeft dus zijn of haar eigen lied.
Bij de geboorte wordt dit lied gezongen om het kind welkom te heten op aarde. Als het kind gewond raakt of zich bezeert heeft wordt het kind opgepakt en het lied gezongen. Ook bij bijzondere gebeurtenissen en bepaalde rituelen of fasen die het kind doorloopt.

Het lied wordt juist ook gezongen als het kind (of misschien volwassene) iets ‘fout’ doet. Centraal in het middelpunt gezet, omgeven door de leden van de stam zingen ze het lied voor hem of haar. Zodat het kind herinnert wordt aan de kern; aan haar of zijn eigen lied wat binnenin hen zingt. Het kind wordt dus niet gestraft of krijgt ‘correctie’, maar ontvangt juist liefde om zijn of haar identiteit te herdenken.

Zou het niet prachtig zijn als we zo omgaan met kinderen die iets ‘fout’ doen?

Leugens ‘ontdekken’ bij anderen

Ken je dat gevoel dat je voelt dat het niet klopt? Of dat iemand liegt? Dus je probeert het uit te vinden, te achterhalen.
Misschien ben je wel op zoek naar ‘bewijs’? Ik heb dit vaker gehad in mijn leven en als jij ook (hoog)gevoelig bent dan ik dat je dit wel herkent.

Ik ben dan iemand die het gesprek aangaat, of op onderzoek uitgaat. Als iemand echter maar blijft herhalen dat het echt niet zo is en dat je echt ‘spoken’ ziet.  Of dat het allemaal wel meevalt dan ga je toch wel twijfelen aan jezelf. Als ik meerdere keren eenzelfde soort vraag heb gesteld en ik weet dat iemand liegt, maar ik krijg geen eerlijk antwoord is dit voor mij ook vaak een teken dat diegene niet in staat is om eerlijk te antwoorden: ‘Het kan zijn dat het zo is, maar ik wil er nu niet over praten.’ Dus dan laat ik het.

En ik vond het ook wel heel erg cool toen ik erachter kwam dat er wel degelijk een wetenschap is waardoor je kunt zien of iemand liegt of niet.

Lie to Me & de wetenschap erachter

Lie to me is een interessante serie waarin Cal Lightman wordt ingehuurd om bij bepaalde vraagstukken, ofwel ‘cases’ de waarheid naar boven te halen. Waarheid en eerlijkheid is nauw met elkaar verbonden.

Micro-expressies

De serie is vooral gebaseerd op de wetenschap van de micro-expressies. Psycholoog Paul Ekman is mede ontdekker van deze micro-expressies. Volgens de wetenschapper is 90% van wat er verteld wordt in de serie waar.

Micro-expressies zijn gezichtsuitdrukkingen die maar voor een fractie van een seconde zichtbaar zijn. Ze zijn onbewust en laten op die manier de ware emotie zien van iemand. Omdat ze zo kort zichtbaar zijn, kun je met een ongetraind oog niet meteen doorkrijgen hoe ze eruit zien.
Ook als je micro-expressies wél doorhebt is het nog steeds belangrijk dat je de juiste vragen stelt en kun je iemand niet alleen op basis van die micro-expressies veroordelen.

Eigen ervaring

Zelf merkte ik wel als ik gesprekken voerde of voer met (onbekende) mensen en ik het gevoel had; hier klopt iets niet het fijn kan zijn om het terug te kunnen zien in de lichaamstaal. Deze wetenschap heeft me vaker wél dan niet bevestiging gegeven van een bepaald gevoel. Zeker als ik dezelfde vraag vaker stelde en ik hetzelfde gebaar of gezichtsuitdrukking zag terugkomen.

Mocht je je hierin verder willen verdiepen; hij biedt ook trainingen aan. En ondertussen zijn er ook meerdere trainers door hem getraind die ook weer trainingen aanbieden. In veel gevallen kan dit een hele waardevolle skill zijn om te hebben, omdat je bijvoorbeeld o.a. op basis daarvan een contract wel of niet aangaat. Of dat je sneller kunt doorzien hoe eerlijk iemand eigenlijk is.

Praktische details Maanthema Eerlijkheid

Mochten mijn tips je nu aanspreken en lijkt het je gaaf om nog verder de diepte in te gaan:

Meld je dan vooral aan voor dit maanthema eerlijkheid. Of kijk hier voor meer informatie over maanthema’s in het algemeen.

Door het maanthema heen gaan we dieper in op bovenstaande thema’s en breiden we nog meer uit.

Because Horses Never Lie

Eerlijkheid en Thuisonderwijs

Zoals ik al zei: eerlijkheid is vrij ‘abstract’. Het mooie is: met paarden kun je dit supergoed zichtbaar maken.
Dus we gaan echt contact maken met de lieve shetlander Iza en de andere paarden.
En daarna kunnen we samen wat oefeningen doen of laat ik een aantal voorbeelden zien hoe paarden altijd eerlijk zijn :).

We beginnen dinsdag 21 september  om 10.00 bij mij thuis (Wooldseweg 86).
Zelf merk ik dat na ongeveer 2 uur de de kinderen honger hebben.

Dus dan is er vanaf ongeveer 12.00 uur een potluck. Neem dus lekker zelf wat te eten mee, evt wat extra om te delen.

En vaak gaan de kinderen daarna lekker spelen, in hun spel nemen ze dan vaak mee wat er net gebeurt is,
of ze spelen lekker vrij: ook helemaal prima.

Zie ik je dan? Meld je hier aan! Gezellig 🙂

Deze keer een speciale ‘verjaardagsbonus’ voor een intake of sessie voor (paarden)coaching of kernvisiecoaching t.w.v. 85,- 

Over de schrijver
Een jonge mama van drie gezellige en leuke jongens (0, 5 en 6 jaar oud) die met veel liefde en passie thuisonderwijs geeft. Met haar blogs geeft Yoshi inspiratie voor thuisonderwijzers & praktische tips voor ouders die met thuisonderwijs willen beginnen. Ook met juridische vragen kun je bij haar terecht.
Reactie plaatsen