Maanthema voor Thuisonderwijs: Paardenkracht
Elke maancyclus start ik de volle maan met een nieuw thema en doorloop dit met de fasen van de maan: Volle maan, laatste kwartier, nieuwe maan en eerste kwartier. Om met de volgende volle maan weer een nieuw thema te starten. Maanthema’s worden intuïtief gekozen op basis van het seizoen, de soort maan en het teken waar de maan in staat. Deze keer gaat het over paardenkracht.
- Volgend Maanthema: Paardenkracht
- Huilen van het lachen door het woord: Paardenkracht
- Opbouw van het maanthema Paardenkracht
- Wat is er nog meer te leren over paarden(kracht)?
- Huisvesting & voer
- De Hoeven & andere basisverzorging
- Communicatie met Paarden & Spiegelpaarden
- Een Bokkend paard
- Bewust paardrijden
- De Akasha Rijkunst
- Paardentaal
- Bitloos paardrijden
- Amithya – truthfully
Volgend Maanthema: Paardenkracht
Het volgende maanthema gaat over Paardenkracht en loopt van 26 mei t/m 23 juni. De maan van 26 mei is weer een supermaan (die van April was dat ook) dit betekent dat de uitwerking van de maan extra sterk is. De ‘naam’ die deze volle maan heeft is grasmaan, wat staat voor groei. Wat ook bijzonder is, op 26 mei vind de eerste maansverduistering van dit jaar plaats. Hierdoor worden onverwerkte emoties nog eens extra versterkt, waar onze paardenvrienden ons heel goed mee kunnen helpen. Het teken waar deze volle maan in staat is de boogschutter. Dit gaat over avontuur, reizen, vrijheid ervaren. Met het maanthema kies ik ervoor om naar binnen te gaan reizen, om van binnenuit die paardenkracht naar boven te halen, om zo op ‘avontuur’ te kunnen gaan.
Huilen van het lachen door het woord: Paardenkracht
Drie jaar geleden, de jongste was toen een jaar oud, ging het niet helemaal lekker. Ik liep echt vast. Heel veel gebeurtenissen in mijn leven herhaalden zich. Ik voelde dat het niet klopte, ik zag dat bepaalde gebeurtenissen een betekenis hadden, maar ik wist niet zo goed wat.
Dus, ik ging op zoek naar hulp en had vele goede dingen gehoord over hypnotherapeuten. Ik kwam bij de hypnotherapeut en vertelde mijn verhaal. Echter, hij kon de rode draad in mijn verhaal niet vinden. Ik was best wel een beetje teleurgesteld, want ik dacht: als hij het niet weet, wie dan wel. Een paar weken later zou er een seminar zijn. Ik dacht, okee, daar ga ik dan maar naartoe. De therapeut zou het overleggen met Edwin Selij, daar had hij immers de opleiding gevolgd.
We moesten meerdere oefeningen doen. Een oefening ging over het gemakkelijk ‘ombuigen’ van het probleem. Ook dat lukte niet helemaal, want, ik had elk mogelijk woord gekoppeld aan kracht. Dus, dat werkte ook niet helemaal lekker.
Mijn toekomstige coach
Er was daar ook een andere man, die mij op de een of andere manier enorm aansprak. Dus met de lunch ging ik naast hem zitten. Ik vertelde hem over de oefening en over dat ik heel erg van paarden hield etc, etc. Toen vroeg hij mij: hoe ben je hier naartoe gekomen?
Ik zo; met de auto.
‘Jaa, en hoe beweegt die auto?’
‘Uhm, met de motor, met benzine.
‘Jaa, en hoe noem je dat, de ‘kracht’ van de auto?’
Ik dacht en ik dacht, maar ik kwam er niet uit.
Toen zei hij: Paardenkracht
Het kwartje viel. Of eigenlijk de euromunt 😂 😂 , ik moest letterlijk huilen van het lachen. Ik schaterde het uit. Hij deed me beseffen hoe krachtig ik eigenlijk was. En hoe sterk ik moest zijn om al die kracht die ik had, met heel veel kracht te onderdrukken.
Door mijn jeugd zag ik kracht als iets verkeerds, als iets slechts en probeerde ik er zo ver mogelijk van weg te blijven. En dus ook alles wat daarmee geassocieerd was of wat mij kracht gaf. Zoals ik zei: dat had ik aan heel veel dingen gekoppeld: gezondheid, kwetsbaarheid, het uiten van gevoelend, geld, macht, een goede relatie. Het ging echt heel ver.
Symboliek in paardenkracht
Ook de symboliek in het feit dat ik van paarden hou en dat ik paarden houd. En dus de symboliek ook van het woord paardenkracht. Als jij of jou zoon of dochter zich sterk voelt aangetrokken tot paarden, kan dat zeker iets te zeggen hebben. Paarden laten ons zien, o.a. door te spiegelen wat voor kracht wij hebben. Dat wij het echt zelf kunnen. Ze helpen ons te leren leiderschap te nemen over ons eigen leven en vertrouwen te hebben in onze eigen kracht. Zonder oordeel wijzen zij ons erop dat we die vaker wel dan niet onderdrukken. Die super sterke paardenkracht.
Opbouw van het maanthema Paardenkracht
Intuïtief kwam ik voor deze maan, wellicht omdat die staat voor groei, misschien omdat de centaur, de boogschutter, half paard, half mens is dus uit bij paardenkracht. Om hiervan iets te proeven en te ervaren gaan we beginnen met het letterlijk ervaren van de energie van de paarden. Dit doen we veilig bij mij thuis met ‘mijn’ pony Stipje en de shetlander Iza. Het gaat hierbij om het respectvol omgaan met het dier, dus ook een stuk communicatie van mens tot dier komt daarbij kijken. En een stuk leiderschap oefenen door een stukje te wandelen aan de hand.
Een stukje rijden zonder zadel & bitloos kan misschien, hiervoor geef ik echter geen garantie, omdat mijn pony’s ‘nee’ mogen zeggen. Ik stel hen ook altijd de vraag of het okee is dat ik of mijn kinderen erop mogen zitten. Antwoorden variëren bijvoorbeeld tussen: ja, nog niet, misschien straks of heel duidelijk nee.
Wat is er nog meer te leren over paarden(kracht)?
Ook is er natuurlijk nog heel erg veel te leren over paarden zelf. Wat zijn het voor dieren? Hoe gaan we op een respectvolle manier met ze om? Wat is eigenlijk een fijne huisvesting voor hen?
Ik leer elke dag weer bij, zowel energetisch als ook praktisch van mijn paarden. En daardoor zie ik hoeveel onwetendheid er nog is over paarden. Echt heel erg veel. Vaak met de beste bedoelingen, maar als je naar een normale manege gaat en vaak ook als je een ‘gewone’ instructrice hebt ‘mishandel’ je eigenlijk je paard. Natuurlijk doe je dit niet bewust en vaak weet men niet dat het ook anders kan.
Aangezien ik wel al van het een en ander op de hoogte ben: breng ik dit graag aan jullie over, zodat je zelf verder je onderzoek kunt doen en deze inzichten en manier van omgang kunt doorgeven aan je kinderen.
Huisvesting & voer
Ja, laat ik even beginnen bij de basis. Huisvesting en voer zijn namelijk heel erg belangrijk. Mijn paarden stonden een hele tijd op een stal, waardoor ik niet veel invloed had op het voer wat ze kregen, hoe ze gevoerd werden, etc, etc. En ook de huisvesting had ik niet veel over te zeggen: want ze stonden daar gewoon op stal.
Laat ik beginnen bij mezelf: ik doe het echt nog bij lange na niet perfect, ik heb nog mega veel te verbeteren. Wat ik wél al goed doe in de huisvesting is: ze kunnen vrij bewegen en ze hebben een schuilstal. Ze krijgen onbeperkt ruwvoer en een kruidenmix met mineralenbrok van Pure Horse. Als je je echt verder wilt verdiepen hierin raad ik je ook van harte aan om Pure Horse, ofwel Jantine, te gaan volgen en de blogs op haar website te lezen. Zij is echt zooo goed bezig en legt over heel veel onderwerpen heel duidelijk uit hoe en wat en vooral waarom. Ik heb veel van haar geleerd. Ook hier kan ik best een stukje dieper de diepte in gaan tijdens het maanthema.
De Hoeven & andere basisverzorging
No hoof, no horse.
Dit gezegde is zooo waar. Nog steeds zijn er veel paarden (en ook ezels) die niet op tijd bekapt worden en vaak worden ze ook verkeerd bekapt. Ik wil hier niet heel diep ingaan op wat ‘verkeerd’ bekapt dan precies betekent, alleen al daarover kun je een heel blog schrijven. Natuurlijk beantwoord ik die vraag, zo goed als ik die kan beantwoorden, graag aan jouw of je kind als daar interesse voor is.
Ik begon hier al met uitleggen, maar ik merkte dat ik alweer heel erg aan het uitweiden was. Daarom verwijs ik je graag door naar: Natural Hoof Balance. Dit is een manier van bekappen, er zijn ook nog andere methoden die een soortgelijk iets doen. Ga vooral lekker op onderzoek uit en als je vragen hebt: stel je vraag vooral in de community :). Hier nog een interessant artikel erover, mocht je interesse hebben.
Met andere basisverzorging bedoel ik het letten op wondjes, erop letten dat de ogen helder en gezond zijn, is de mest goed? Loop het paard fijn? Kijkt het paard helder uit de ogen? Is de vacht glanzend en ‘gezond’? Of ziet die er juist heel dof uit? Het gaat daarbij om bewustwording van het algemene welzijn van het paard. Zodat je het kunt herkennen en vervolgens, als dat nodig is, hulp kunt inschakelen.
Communicatie met Paarden & Spiegelpaarden
Communiceren met je paard doe je elk moment dat je bij het paard in de buurt bent. Zelf als je verderop staat heeft een paard door dat je er bent en is er dus een vorm van communicatie. Als we een paard ‘trainen’ dan is dat eigenlijk ook communiceren. En helaas gaat daar ook heel erg veel mis. Paarden worden nog steeds onbegrepen en hoe meer je erover leert, hoe meer je inziet hoe vergevingsgezind en verdraagzaam deze dieren zijn.
Spiegelpaarden
“There are no problem horses, only problem riders”
– Mary Twelveponies
Paarden spiegelen, net als kinderen, best wel exact wat er in ons omgaat. Zelfs probleempaarden, met een bepaald gedragsprobleem, proberen je iets te vertellen. Ook hier slaan we als ‘trainers’, ruiters of verzorgers vaak de plank mis. We hebben zelf helaas meestal niet door wat wij doen of dat we uberhaupt iets ‘verkeerd’ doen. En het paard krijgt daar dan de ‘schuld’ van.
Een Bokkend paard
Ik ben me gaan interesseren voor paarden al van kleins af aan. Ik ben begonnen bij een normale manege toen ik zeven jaar oud was. De moeilijkste paarden vond ik altijd het leukst. Waarschijnlijk omdat die het gevoeligst zijn. Niet zo afgestompt. Daar heb ik mijn pony: Stipje ook ‘leren kennen’.
Toen ik 11 was hadden we een bokkend paard in de les. Er zat een meisje op, met een body protector. Elke keer als het paard in de galop aansprong, begon het te bokken. Ik had toen nog niet zo veel verstand van paarden als ik nu heb, mijn eerste gevoel was: misschien heeft hij (het was een mooie lichte koffiebruine ruin) pijn aan zijn rug?
Het paard werd uit de les gehaald en ze gingen met het paard en een paar mannen en een zweep naar de grote buitenbak, helemaal achteraan.
Toen ik klaar was met paardrijden ging ik op zoek naar het paard. Wat ik zeg was best wel heftig: de vellen hingen erbij, letterlijk.
Het paard bokte niet meer en de volgende dag toen ik ging kijken zag het paard er ook redelijk goed verzorgd uit, misschien om het te verdoezelen. Want eigenlijk is dat dierenmishandeling. Dit was eigenlijk het soort startpunt voor mij om op zoek te gaan naar een andere manier van communiceren. Zo ben ik al heel wat verschillende manieren tegen gekomen en heb ik van verschillende invalshoeken dingen geleerd. Hier een lijstje ter inspiratie om zelf of samen met je kind te onderzoeken.
Boekenserie Heartland
Een leuke boekenserie op B niveau waar al op een meer alternatieve manier wordt omgegaan met paarden. Origineel zijn de boeken in het engels geschreven, dus misschien ook weer een leuke motivatie om beter te worden in engels. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad en ben daardoor al wel een beetje de andere kant op gaan denken. En heb inspiratie gekregen van hoe het ook anders zou kunnen.
Monty Roberts
Ik ben begonnen bij Monty Roberts, ik las zijn boeken en heb ook de eerste cursus afgerond. Vooral omdat ik intuïtief wel goed met paarden ben, maar soms de praktische en simpele handvaten miste en daar is Monty erg goed in. Hij staat ook echt voor het geweldloos trainen van paarden en als je hem aan het werk ziet, zie je dat echt terug.
Waar ik zijn methode minder in vind, persoonlijk gesproken is het in acht nemen van het spiegeleffect: welke diepe onbewuste dingen heb ik nog en waarom staat juist DIT paard met DIT gedrag voor mij? En ook het spirituele stukje is minder onder de aandacht, waar ikzelf dus weer heel erg naar kijk. Je leert daar wel een heleboel belangrijke basiszaken over paarden, zoals de fysiologie en psychologie. In de eerste cursus worden bijv ook alternatieve geneeswijzen meegenomen, etc, etc. Ik heb er echt mega veel van geleerd en leer er nog steeds elke dag van.
Emiel Voest
In mijn profielwerkstuk, dat over paarden ging en dan vooral het verschil tussen de conventionele manier en de ‘sympathieke’ manier van trainen heb ik de methode van Emiel Voest leren kennen. Ik heb me er niet super erg in verdiept, maar was wel heel erg interessant. Het is echt een andere manier en je leert weer andere mooie aspecten. Daardoor leer je weer op een andere manier kijken naar je paard.
Linda Kohanov en de eponaquest
Ook de boeken van Linda Kohanov zijn super interessant om te lezen. Zij maakt ook heel erg de vergelijking tussen de mensen en de paarden, wat super interessant is. Ik vond haar boeken heel erg boeiend omdat zij zo genuanceerd kan ingaan op de groepsdynamiek binnen de kudde en de emotionele intelligentie van de paarden. Zij ‘leert’ ook: de emotionele intelligentie (andere term is EQ) is even belangrijk, of zelf belangrijker dan ons IQ. Voor mij was het ook een eyeopener over wat bepaalde emoties ‘betekenen’ en wat ze ons eigenlijk willen vertellen over onze zielenmissie.
In haar boek “Ruiter tussen twee werelden” heeft ze ook het kort erover dat hypnotherapie een mooie vorm kan zijn om proberen iets te helen. Het kan echter niet altijd de werkelijk lading van een herinnering of gebeurtenis ontladen. Waar ik uit eigen ervaring kan zeggen dat dit voor mij zo klopt. Toen ik mijn trauma’s en heftige gebeurtenissen echt ben gaan ontladen, kon ik het ook transformeren. De hypnotherapie heeft me daar niet echt mee kunnen helpen.
Klaus Ferdinand Hempfling
Laat ik ook Klaus Ferdinand Hempfling niet vergeten. Zijn boek was erg inspirerend voor me. Hij gaat wel dieper in ook op het spirituele aspect van het paard, waar ik me wat beter in kan vinden. Toch is zijn methode het niet 100% voor me geworden, hoewel ik het wel heel inspirerend vind en sommige dingen ik ook weer wel heel erg mee eens kan zijn. Misschien ook omdat hij best wel ‘onbereikbaar’ is. Als je bijvoorbeeld de KFH basisprincipes wil leren betaal je 45.000 euro. Ik vind dat echt heel erg veel geld en heb dat er niet voor over.
Bewust paardrijden
Dit waren nog vooral mensen die ook bij de basis beginnen: voor het paardrijden. Er zijn nog veeeeel meer namen, maar ik ben heel even hiermee begonnen. Heel erg belangrijk eigenlijk en een stap die we vaak veel te snel maken in mijn ogen, ook voor het paard. Je kunt echter ook bewust paardrijden.
Centered Riding
Toen ik echt weer ging rijden met mijn pony wilde ik daar graag ondersteuning bij. Ik wilde alleen dan wel paardrijden op een andere manier. Toen kwam de naam Centered Riding, ook wel CR onder mijn aandacht. Ik las de omschrijving daarvan en kon me er eigenlijk wel heel erg in vinden. Toen ben ik op zoek gegaan naar een instructrice waardoor ik nog weer heel veel ander inzichten heb gekregen. Zij was namelijk ook nog verder gegaan in het centered riding, supertof vond ik dat.
Mijn instructrice: Bernadette
Mijn instructrice, Bernadette liet me namelijk weer kennismaken met oefeningen aan de hand & de Akasha rijkunst. Toen ik les had bleek ik van nature al best veel ‘goed’ te doen en voor mij voelde het ook echt als thuiskomen. Toen ik op deze manier (gemengd met CR) ging paardrijden begreep ik ook ineens waarom ik eigenlijk bijna nooit van een paard afviel. Als je namelijk echt goed in je center zit, en dit kan eruit zien als een ‘zoutzak’, beweeg je helemaal met het paard mee en volg je de beweging van het paard. Net alsof er lijm tussen jou billen en het zadel zit.
Het ‘zoutzak’ voorbeeld
De laatste keer dat er zo een voorval was zat ik op een jonge ruin, we gingen samen naar buiten. Hij was zelf niet soepel in zijn pas en liep niet lekker dus ik probeerde hem zo veel mogelijk de ruimte te geven en mijzelf zo ‘zacht’ mogelijk te maken. Dat hielp wel en ik zat dus in de ‘goede’ houding (maar niet volgende de instructrice bij de normale rijscholen). We reden op een vrij breed pad met daarnaast nog een fietspad me bomen. Voor hem leek het alsof er ‘ineens’ een fietser achter de boom vandaan kwam. Waardoor hij zich 180 graden draaide en keihard de andere kant op galoppeerde. Ik had niet eens echt door wat er precies gebeurde, maar omdat ik dus goed zat bewoog mijn lichaam mee en zat ik gewoon nog in het zadel, kon ik hem geruststellen en rustig een volte op rijden op een veldje om vervolgens weer verder te gaan.
Dit even ter inspiratie om dus ook anders te gaan kijken naar hoe je op een paard ‘hoort’ te zitten. Er is daar nog zoveel onwetendheid.
De Akasha Rijkunst
Als je echt op een andere manier wilt leren paardrijden. Op een manier in samenspraak met het paard en zodat het paard geen pijn heeft tijdens het rijden; dan raad ik je Akasha’s Paardijschool van harte aan. Ik heb zelfs overwogen om de Zitcoach opleiding te gaan doen. Maar omdat ik niet alles tegelijk kan en al met veel bezig ben blijft dat voor nu nog even staan op mijn bucketlist.
Lesboekenpaard
Als je niet meteen wilt paardrijden, of het is te ver weg, of je wilt gewoon graag meer informatie kun je toegang kopen tot lesboekenpaard, een onderdeel van de Akasha rijkunst Voor al 12 euro per jaar krijg je echt super waardevolle informatie. Zeker een aanrader voor beginners en mensen die op zoek zijn naar een echt andere en respectvolle manier van omgaan van paarden.
Paardentaal
Daarna kwam ik nog het boek Paardentaal tegen, geschreven door Sharon Wilsie & Gretchen Vogel. Oorsprongelijk taal is engels. Dit boek gaat echt in over de paardentaal op een nog genuanceerde manier. Zelf vond ik het een hele waardevolle toevoeging aan mijn kennis. In het boek blijft het niet alleen bij grondwerk, maar wordt ook dieper ingegaan op hoe dan op die manier te communiceren vanuit het zadel.
Zij komt uit amerika en ook zij heeft uiteraard een website, die kun je hier vinden. Waar je veel andere inspirerende boeken en online cursussen kunt vinden.
Bitloos paardrijden
In mijn ogen hoort bitloos paardijden ook wel bij bewust paardrijden. Zelf rijd ik ook altijd bitloos. Daarbij ben ik wel van mening dat dit niet meteen vanaf het begin de beste oplossing is. Sommige paarden moeten eerst zichzelf veel meer verzamelen om bitloos gereden te kunnen worden. Eigenlijk heb ik dat wel met veel dingen: een methode of een manier is fijn, bijt je er alleen niet in vast. Durf per paard, per persoon te kijken wat er nodig is, waar het startpunt is. Het is namelijk niet fair voor een paard dat heel erg in het bit hangt ineens over te gaan op bitloos; het neusbeen is ook heel erg gevoelig en ook daar kun je je paard echt pijn doen als je niet weet je wat je doet. Uiteindelijk zijn het toch jouw handen als ruiter die letterlijk en figuurlijk de teugels in handen hebben.
Amithya – truthfully
Mijn werk bestaat ook uit het ‘trainen’ van paarden. (vanwege mijn zwangerschap op dit moment niet) Ik zeg hier ‘trainen’ omdat het eigenlijk meer begeleiden is van het paard en de ruiter. Het is een proces van groei voor zowel de ruiter als het paard. Je kunt een paard ook niet bij mij droppen om getraind te worden en dan een maand of twee later weer kant en klaar ophalen, zo werkt dat niet. Uiteindelijk moeten ruiter en paard namelijk weer samen verder.
Voor mijn bedrijf was ik op zoek naar een naam van dat gevoel van verbinding, die je kunt ervaren met een paard. Eigenlijk de ‘paardenkracht’. De ultieme synchroniciteit. Die stilte. Ik ging zoeken in het sanskriet en kwam uit bij het woord: Amithya, wat waarachtig betekent. Of in het engels dus truthfully. Die verbinding die je namelijk kunt bereiken met je paard is waardevoller dan welk kunstje dan ook. Het is echt heel mooi te ervaren en je smelt samen in het zijn met elkaar. Je bent dan een echt team.
In principe kan je dit ook ervaren met alleen jezelf als je helemaal in verbinding bent of met een andere persoon. Toch voelt dit voor mij als een ander soort verbinding als die ik heb met mijn paarden. Vandaar ook dat woord: amithya. Het woord dat het best uit kan drukken hoe de verbinding tussen mens en paard kan zijn: waarachtig.
Tot slot
Zo, dat was weer een veel langer blog dat ik verwacht had te schrijven, maar ja, ik vind schrijven over paarden ook heel erg leuk, haha. Uiteindelijk merk ik dat door veel van deze methoden met elkaar te combineren, het een krachtig geheel wordt.
Ik zal alle mogelijke boeken die ik heb over paarden ook even tentoonstellen op a.s. 26 mei om in te kunnen kijken. Zodat je zoon of dochter of jij kan voelen wat dit voor jullie betekent. En de ervaring met de paarden zal daar natuurlijk aan bijdragen ;).
Mocht je hierover verder de diepte in willen gaan, dan nodig ik je graag uit om mee te doen met het maanthema Paardenkracht. Inschrijven kan hier t/m 25 mei 23.59.