Thuisonderwijs Boekentips voor Maanthema: Paardenkracht
14 juni 2021 

Thuisonderwijs Boekentips voor Maanthema: Paardenkracht

Thuisonderwijs Boekentips voor Maanthema: Paardenkracht

Hoewel ik in mijn vorige blog over het thema paardenkracht al heel wat tips heb gegeven over welke boeken je eventueel kunt lezen, wilde ik er hier een klein beetje dieper op ingaan.

Ook nu weer heb ik de bibliotheek afgestruind en over paarden is er echt heel veel te vinden. In ieder geval op een praktische manier. Dus over de verzorging, wat een paard nodig heeft etc, etc. Hoewel veel van deze boekjes niet aan zullen sluiten bij mijn visie en ook over wat ik inmiddels geleerd heb over paarden; kan het wel een start zijn.

Een oud boek wat ik heb, wat mijn jongens interessant vinden is deze:

Het boek: Paarden, geschreven door Anja Schriever.

Maanthema Paardenkracht, het boek Paarden

Het is een redelijk algemeen boek die van alle kanten dingen belicht over het paard. Zoals de dracht van een paard, de geschiedenis, verschillende rassen, welke kruiden zijn giftig voor een paard, etc, etc.

Met lang niet alles ben ik het eens. In dit boek wordt bijvoorbeeld nog veel de term: ‘baas’ gebruikt. En dat je wel de ‘baas’ moet zijn over je paard. Hoewel het niet zozeer de baas zijn is, eerder op een gezonde manier de leiding nemen. Dit zul je in veel standaard boeken nog tegenkomen. Mocht jij dit ook zo zien, praat er dan gewoon over met je kind.

The Little American Mustang, by Shy boy (Monty Roberts)

Dat boek heb ik meegenomen vanuit Amerika als een cadeautje voor hen omdat ik daar een speciale training had gevolgd. Het was erg speciaal toen en ze hebben echt hun best gedaan. Het boek vertelt het verhaal vanuit Shy boy en geeft een redelijk realistische weergave hoe het is voor een paard om gevangen genomen te worden. Het verhaal is waargebeurd en er is ook een film over Shy boy.

In het boek verteld Shy boy bijvoorbeeld dat hij kiest voor Monty, dit doet hij ook echt. Monty had hem de keuze gegeven tussen op de vlakte blijven bij zijn vrienden of bij hem in gevangenschap. Shy boy koos toch voor het laatste. Een mooi verhaal over de band tussen een mens en een paard eigenlijk. En dat is waar ik in geloof: dat er een hele hechte band kan zijn tussen een paard en een mens. Wat buitenstaanders vaak niet kunnen of zullen begrijpen als ze het zelf niet ervaren hebben.

The boy, the mole, the fox and the horse

Een heel erg mooi boek wat ik al een aantal keer in mijn handen heb gehad en wat nog op mijn verlanglijstje staat.

Nu gaat dit boek natuurlijk niet alleen over paarden, maar het paard is in dit verhaal wel een belangrijke gids.
Daarnaast is het in het algemeen echt een mooi boek wat ik zeker aanraad. Het origineel is in het engels geschreven, vandaar dat ik ook de engelse titel neerzet. Ondertussen is het wel al naar heel veel talen vertaald, ook het Nederlands. Omdat ik er zelf van houd om boeken te lezen in hun originele taal, als ik dit kan, bestel ik hem in het engels :)/

Serie Heartland

In mijn vorige blog over paardenkracht had ik deze al benoemd, maar omdat dit echt gaat over de boekentips dacht ik, ik zet het ook nog even hier neer. Het is een leuke boekenserie op B niveau waar al op een meer alternatieve manier wordt omgegaan met paarden. Origineel zijn de boeken in het engels geschreven, dus misschien ook weer een leuke motivatie om beter te worden in engels. Ik heb er in ieder geval veel aan gehad en ben daardoor al wel een beetje de andere kant op gaan denken. En heb inspiratie gekregen van hoe het ook anders zou kunnen.

Indianenverhalen

Ik heb ook veel verhalen over Indianenverhalen gelezen en voorbij zien komen. Daar kun je nog wel vaak echt die spirituele band vinden en zien tussen een mens en een paard. Hoe nauw dat is. En dat een paard echt onze vriend kan worden.

You can never own a horse. You can only become their best friend.

Dat dus. Helaas vergeten velen dat. Ik zou zeggen ga ernaar op zoek wat bij je past. Er zijn veel verhalen met indianen en paarden, iets te veel om op te noemen. Wat wel een hele leuke strip is, is deze.

Yakari, de Stripboekenserie

Maanthema Paardenkracht, Yakari Het geheim van kleine bliksem

Een strip over een indiaan met zijn paard. Ik heb ze echt verslonden. Al die strips. In het verhaal heeft Yakari duidelijk een hele hechte band met zijn paardje, Little Thunder, waar hij ook zonder zadel op rijdt. Ook gaat hij respectvol met zijn paardje om, doet hij niet, vertelt Little Thunder hem dat wel even.

Er is zelfs een film van Yakari, die heb ik (nog) niet gezien. Dus ik weet niet goed wat de lading en dekking daarvan is. In ieder geval waren de strips erg leuk en werd er respectvol omgegaan met de dieren en de natuur. In mijn ogen belangrijk om door te geven aan onze kinderen.

Ik denk dat je hier wel wat materiaal mee hebt ;). Mocht je nog meer ‘volwassen’ boekentips willen, ga dan even naar mijn vorige blog. Ook het lesboekenpaard kan heel interessant zijn voor wat oudere kinderen.

Over de schrijver
Een jonge mama van drie gezellige en leuke jongens (0, 5 en 6 jaar oud) die met veel liefde en passie thuisonderwijs geeft. Met haar blogs geeft Yoshi inspiratie voor thuisonderwijzers & praktische tips voor ouders die met thuisonderwijs willen beginnen. Ook met juridische vragen kun je bij haar terecht.
Reactie plaatsen