Thuisonderwijs & het maanthema: Opruimen
16 december 2021 

Thuisonderwijs & het maanthema: Opruimen

Thuisonderwijs geef ik o.a. met maanthema’s in de energie van de  maan. Elke maancyclus start ik de volle maan met een nieuw thema en doorloop dit met de fasen van de maan:Volle maan, laatste kwartier, nieuwe maan en eerste kwartier. Om met de volgende volle maan weer een nieuw thema te starten. Maanthema’s worden intuïtief gekozen op basis van het seizoen, de soort maan en het teken waar de maan in staat. Van 19 december t/m 17 januari gaat het over Opruimen. 

Opruimen: het leukste klusje van de dag, toch?

Opruimen is iets wat eigenlijk elke dag 'moet' gebeuren. Voor jezelf, maar ook voor je kinderen.
De volle maan van 19 december is een boommaan 🌳. Dit gaat over 'loslaten'. Zelf zeg ik liever vrijlaten en in het uitgebreide interview wat ik deze keer heb afgenomen voor dit thema gaan we daar ook dieper op in. Het jaargetijde en deze volle maan nodigen ons allebei uit om verder naar binnen te gaan en op te ruimen. Zowel praktisch, als energetisch. Dit gaat meer hand in hand dan je denkt  

Opruimen en Thuisonderwijs

Door het geven van thuisonderwijs krijgt dit thema voor mij meer gewicht. Voornamelijk omdat jij als ouder niet alleen maar de ouder bent, maar ook een stukje de 'juf' of 'meester'. Zelf stel ik me echt totaal niet zo op. Helemaal niet.

Wat ik ermee wil zeggen is: jij bent als ouder wel hét voorbeeld en niet een voorbeeld. Natuurlijk leren kinderen ook van andere volwassen en kinderen om je heen; maar aan het eind van de rit ben jij waarschijnlijk wel de meeste tijd met hen en daardoor ook het 'grootste' voorbeeld.

Hierdoor zou het kunnen zijn dat het minder opvalt als je kind bepaalt specifiek gedrag vertoont. Omdat het kind dit gedrag dus in jouw ogen 'altijd' doet. Ipv wel op school en niet thuis, of andersom.

Als je een super opgeruimd huis hebt, is het makkelijk om snel in te gaan op de vragen van je kind. Mama; hoe zit het nu met die tijgers? Als je alle boeken netjes geordend in de kast hebt staan kun je er zo bij en die vraag direct beantwoorden. Ik vind het erg fijn om een vraag vrijwel direct te kunnen beantwoorden.

Een vraag geeft namelijk aan dat je kind er open voor staat. Het geeft een leermoment aan. Als je daar snel op kunt inspelen, ontstaan er vaak nog veeeel meer vragen en voordat je het weet ben je hele biologieles aan het geven ipv alleen maar die ene vraag over tijgers te beantwoorden.

Praktische tips voor het opruimen

Eerlijk, zelf ben ik niet echt een held in opruimen. Of laat ik het zeggen (nog) niet, hoewel ikOpruimen Thuisonderwijs: Stoffer en blik merk dat ik er steeds beter in wordt. Dit komt met name omdat ik heel erg energetisch ben gaan opruimen. Onder dit kopje kun je daar meer over lezen. Energetisch opruimen vraagt echter wel werk en tijd. En tot die tijd is het heel erg fijn om wel een paar praktische handvaten te krijgen ofwel hebben.

Marie Kondo - Kiki & Jax

Misschien heb je wel van haar gehoord, misschien niet: Marie Kondo.
Zij heeft een boek geschreven over opruimen en ook hoe dit aan te pakken.
En daarnaast ook een TV serie, veel fans een Emmy nominatie en nu zelfs 'adviseurs' die je zouden kunnen helpen met opruimen.

Daarbij gaat het niet zozeer om het opruimen zelf. Meer ook dat je je vrijer kunt bewegen als je geen zooi om je heen hebt liggen. Het is dus ook belangrijk dat je helder voor jezelf hebt hoe je graag zou willen dat je huis er wél uitziet.

In het kort zijn dit de stappen die zij je adviseert; als je het originele blog wilt lezen kan dat hier. 

Ruim op per categorie

Volgens haar methode ruim je op per categorie, niet per locatie. Vanwege de verhuizing afgelopen maand heb ik dit ook op deze manier gedaan en ik moet zeggen: het werkte verbazingwekkend goed. Hoewel ik nog steeds veel spullen weg zou kunnen doen, voelt het wel al vrijer.

De catergoriën die je daarbij aanhoudt - in deze volgorde!! is belangrijk:

  • Kleding 👚
  • Boeken 📚
  • Papieren 📑
  • Andere spullen
  • Sentimentele spullen 💍

Focus op wat je wél wilt houden

Daarna ga je dus per categorie als volgt te werk:

  • Je pakt item voor item op (dus niet 3 tegelijk)
  • Je vraagt jezelf: Wordt ik hier echt helemaal blij van? Het gaat vooral om het gevoel dat je erbij krijgt. Dat je echt even zo een 'sprongetje' voelt. Dat je er écht blij van wordt.
    • Wordt je er echt blij van? Dan houd je het dus.
    • Wordt je er niet blij van; dan laat je het gaan in dankbaarheid. Ofwel je geeft het weg, je brengt het naar de kringloop, verkoopt het.

    Mijn schoonvader maakte tijdens het opruimen een leuke opmerking. Zelf woont hij samen met mijn schoonmoeder in een pipowagen, waarbij je dus heel efficiënt met je ruimte om moet gaan en niet te veel spullen kunt hebben. Hier is hun website als je ze wilt volgen.

    Hij zei: Ik zie marktplaats als een mijn opslag. Dus ik verkoop het of doe het gratis weg. Als ik het dan later weer nodig heb kan ik het daar vast weer terugvinden. Én als je het sneller weer 'op de markt brengt' hoeft het ook minder snel weer opnieuw gemaakt te worden.

 En daar ben ik het écht mee eens. Mooie gedachtegang. Zo help je de maatschappij om minder snel alles maar 'nieuw' aan te schaffen en houd je zelf je huis en tuin opgeruimd en netjes.

Tot slot: Geef alles een vaste plek

Als je duidelijk hebt welke spullen je wilt houden en welke niet; geef je alles een vaste plek.
Door het een vaste plek te geven weet je meteen waar het naartoe moet als je gaat opruimen, dit ruimt veel sneller op. Ook heel belangrijk voor als je thuisonderwijs geeft.

Als je kinderen namelijk weten waar ze spullen moeten laten, is het makkelijker voor ze om het op te ruimen.

Kiki & Jax

Dit boekje was een tijdje beschikbaar bij de Lidl. Marie Kondo heft het geschreven en het is dus specifiek voor kinderen. Vanwege het aankomende thema opruimen heb ik hem gekocht.

Het origineel is in het engels, die was er helaas niet. Voor jullie heb ik wel een voorleesfilmpje gevonden die ik graag met je deel! Meteen weer engels gedaan vandaag, hihi.


Het heeft zeker geholpen. Alleen een dingetje ging niet helemaal goed:
Ik had van te voren alle kleren al uitgezocht en opgeruimd en netjes in de kast gelegd.
Daarna vond de jongste het een heel erg goed idee om het boek na te doen en dus alle kleren op een hoop te gooien....
Kon ik weer opnieuw begonnen met opvouwen. enzo   


Dus tip: Lees éérst het boek en ga daarna pas opruimen met de kinderen...


Zero Waste

Een wat extremere manier van opruimen is overstappen op zero waste.
Omdat we nu weer kleiner zijn gaan wonen, waarbij afvel afvoeren moeilijk is geworden ben ik me daar een beetje in gaan verdiepen.

Zero waste gaat niet zozeer over recyclen per se, wat vaak gedacht wordt. Zero waste gaat over de stap die dáárvoor komt: het creëren van afval.

Stap 1: Refuse, oftewel Weiger

De eerste 'stap' van zero waste is het niet aannemen van iets, nee durven zeggen. Er is bewust een reden waarom wij de meeste boodschappen bij de ekoplaza halen: groente en fruit zijn daar bijna nooit verpakt én er zitten geen gifstoffen op (althans niet actief bespoten). Dus daarmee creëer je al geen plastic afval of vervuil je het water.  

Hierin kan je steeds een stapje verder gaan: geen plastic zakje aannemen. Brood halen in een katoenen broodzak, enz, enz.

Stap 2: Reduce

Dit gaat over het minder snel nieuwe dingen kopen en minder nieuwe dingen kopen. Sommige dingen; zoals bijvoorbeeld sokken en onderbroeken zul je nieuw nodig hebben van tijd tot tijd. Andere kleding kun je vaak gewoon bij de kringloop halen, of op marktplaats, of Fb groepen. De mogelijkheden zijn eindeloos om toch iets te kopen wat je nodig hebt, zonder het product 'opnieuw' te laten maken.

En vraag jezelf: Heb ik het écht nodig?

Lenen, Huren, Ruilen en delen vóórdat je iets koopt

Het lenen van spullen moeten we ook zeker niet vergeten. Er zijn tegenwoordig al heel veel initiatieven waarbij je dingen kunt lenen of huren, zonder het dus opnieuw te kopen.

Bijvoorbeeld: een grasmaaier: heb je daarvan écht een eigen nodig? Hoe vaak staat die wel niet in de garage. Of bijvoorbeeld een geul-schep: een schep speciaal voor het graven van een geul; maar hoe vaak graaf je dat nu?

Toen ik nog meer in het westen woonde stond mijn auto op snappcar; op die manier kon ik een zakcentje bijverdienen en mijn auto uitlenen aan mensen. Als meer mensen dit doen heb je dus minder snel een auto nodig.

Of kledingruil wordt ook steeds populairder. Er zijn daar al super veel mogelijkheden voor.

Koop Kwaliteit

Als je dan iets nieuws koopt: Koop dan liever iets van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Liever één goed paar schoenen, in plaats van 3 flut paren die binnen een paar maanden helemaal versleten zijn. Ga dus voor duurzaamheid in dat geval.

Kies dan voor producten die zeker weten recyclebaar zijn, zoals hout of metaal. Spullen die gemaakt zijn van zo puur mogelijke materialen dus.

Ook hier kun je weer heel ver in gaan. Ik vind het belangrijk om te melden dat je er niet in moet doorslaan en als je ergens écht blij van wordt je jezelf ook wel eens iets mag geven wat je niet per se 'nodig' hebt in praktische zin.

De een is hier ook weer preciezer in dan de ander. En toch: alle beetjes helpen.

Stap 3: Reuse; gebruik opnieuw!

Stel een product gaat stuk, of je hebt het niet meer nodig. Zou je het dan op een andere manier kunnen gebruiken?

Zo weet ik dat een vriend van me een aanhanger had; waarbij het frame nog goed was, maar het hout helemaal verrot. Het frame heeft hij hergebruikt om specifiek te kunnen gebruiken voor zijn quad. Met een relatief 'kleine' aanpassing heeft hij dus de aanhanger hergebruikt voor iets totaal anders.

Zelf gebruik ik mijn bamboe tandenborstel die 'op' is om bepaalde hoekjes en gaatjes schoon te maken. Van handdoeken die kapot zijn kun schoonmaakdoekjes maken. Kleine glazen potjes kunnen prima dienen als waxinelichthouders, enz. enz.

Over waxinelichtjes gesproken; van het merk dipam kun je bijenwas kaarsjes kopen waar géén metalen cupje meer omheen zit. Je bewaart dus je oude cupjes, en gebruikt die opnieuw. Okee, dit is dan officieel weer niet vegan, als je dat belangrijk vind. Daarbij lees ik op hun website dat de normale kaarsen ook niet per se vegan zijn..


Stap 4: Recycle

Als je dan de dingen niet kunt hergebruiken is het tijd om te recyclen. In deze stap is het belangrijk dat je de dingen juist recyclet. Negen van de tien keer gebeurt dit niet goed.

Weet je het niet zeker? Dan kun je bij milieu centraal kijken en voor het gemak heb ik hier de afbeelding even toegevoegd.

Afvalschema

Stap 5: Composteer

Als je bovenstaande stappen goed hebt aangepakt, dan heb je nog maar heel weinig afval over en eigenlijk alleen maar composteerbare dingen.

Nu wil ik wel toevoegen over de bioplastics en kattenbakvulling van hierboven:
Dit mag niet in de groene container omdat het voor afvalverwerking centrales te lang duurt om te composteren. Als je een eigen composthoop hebt, waarbij het dus geen haast heef en het rustig twee jaar kan blijven liggen, dan kan dit wel. Of bijvoorbeeld een compost vat.

'Natuurlijk' kattengrit - als je er niet teveel van hebt - is zelfs heel goed voor de compost vanwege de bentoniet; een natrium-kleisoort die ook in de natuur voorkomt.

Ook as, in kleine hoeveelheden kan prima. En bioplastics dus ook, maar die doen er gewoon wat langer over.

Energetisch opruimen, hoe doe je dat?

Dit vind ik misschien wel het meest interessante stukje. En dat is ook precies de reden waarom ik steeds dieper graaf en zoek in de spiegel van de buitenwereld. Want juist die buitenwereld helpt jou om energetisch op te ruimen in je innerlijk huis.

Energetisch opruimen doe je over het algemeen niet eventjes. Het is een proces. In ieder geval merk ik dat er bij mezelf wel enige tijd overheen gaat. En vergis je niet: sommige dingen kun je ook echt heel snel opruimen. Sneller dan je denkt.  

Adem je vrij

Voor mezelf - en als ik anderen coach - adviseer ik het volgende:  
Adem diep in door je neus naar je buik; houd de adem even vast terwijl je lading 'bombardeert' met liefde. Vervolgens blaas je uit door je open mond met de woorden: je bent vrij.

Dit werkt vooral erg goed als je een emotie voelt opkomen. Juist als je die normaal gesproken wegdrukt of vastzet.

Ik zou zeggen: probeer het eens  

Laat het vrij als een duif

Mijn kind wil niet opruimen, wat zegt dat?

Jaa, hele confronterende en interessante vraag. Want wat als je eigen kind niet wilt opruimen? Of er steeds een enorme bende van maakt? Wat zegt dit dan over jou?

Heel simpel en kort door de bocht kun je jezelf de vraag stellen: waar ruim jij niet op in je systeem? Is het daar daadwerkelijk opgeruimd? Of is het daar eigenlijk een enorme bende?

In ieder geval gaan we er dit maanthema dieper op in met behulp van een heel gaaf interview  

Praktische details over het maanthema opruimen

Vanaf 15 december t/m 19 december kun je instappen voor het maanthema: opruimen.

Er staat dan een audio/video voor je klaar met een leuke speelse opdracht die je samen met je kinderen kunt doen.

Voor dit maanthema heb je bewust 'niets' nodig. Enkel goede zin om lekker te gaan opruimen op zondag de 19de. Deze volle maan - een boommaan 🌳  - helpt je om aan de slag te gaan.

Je kunt je hier aanmelden voor het maanthema opruimen.


Over de schrijver
Een jonge mama van drie gezellige en leuke jongens (0, 5 en 6 jaar oud) die met veel liefde en passie thuisonderwijs geeft. Met haar blogs geeft Yoshi inspiratie voor thuisonderwijzers & praktische tips voor ouders die met thuisonderwijs willen beginnen. Ook met juridische vragen kun je bij haar terecht.
Reactie plaatsen