Maanthema voor Thuisonderwijs: Bevalling & Baby's
03 december 2021 

Maanthema voor Thuisonderwijs: Bevalling & Baby's

Thuisonderwijs geef ik o.a. met maanthema’s in de energie van de  maan. Elke maancyclus start ik de volle maan met een nieuw thema en doorloop dit met de fasen van de maan:Volle maan, laatste kwartier, nieuwe maan en eerste kwartier. Om met de volgende volle maan weer een nieuw thema te starten. Maanthema’s worden intuïtief gekozen op basis van het seizoen, de soort maan en het teken waar de maan in staat. Van 19 november t/m 18 december gaat het over Bevalling & Baby's. 

Een Bevalling in de huidige maatschappij

Als je dit blog leest ben je er misschien achter gekomen dat het ook anders kan dan zoals het gebruikelijk gaat bij een bevalling en bij je newborn baby. 

Helaas wordt een bevalling namelijk in de westerse wereld gezien als een medisch iets; een handeling. Ook steeds minder vrouwen (hoewel het door C wel weer iets verschuift volgens mij) kiezen ervoor om in het ziekenhuis te bevallen, in plaats van thuis.

Zelf ben ik twee keer thuis bevallen en ook ik heb de afgelopen zwangerschap echt nog veel geleerd en ben weer een stukje wijzer geworden.

In dit maanthema ligt de focus van het 'thuisonderwijs' stukje dan ook iets meer op het beeld dat overgedragen wordt in plaats van per se dat je kind nu alle ins en outs zou 'moeten' leren van een bevalling en een baby als het gaat om biologie.


Het gemaakte beeld van een bevalling

Laten we daar nu eens beginnen; welk beeld wordt er geschetst door de maatschappij rondom bevallen? Bijna in alle standaard films gebeurt een bevalling in het ziekenhuis. Als de vrouw tijdens de bevalling in beeld komt is dit meestal op haar rug met jawel, haar benen in de lucht als zijnde de bevalpositie. 

Recent nog (als die nu niet nog loopt) kwam er een video voorbij van de abn amro bank. Je ziet alleen maar enkele shots rondom een bevalling, maar wel precies zoals hierboven omschreven. Waarom niet een badbevalling? Waarom niet thuis? Waarom niet de rust?

Het lijk wel alsof de haast al daar begint, bij de bevalling zelf.

Badbevalling ThuisonderwijsCredits to: Caryyork Birth art

Laten we een nieuw 'beval beeld' meegeven aan onze kinderen

Ja, laten we dat doen. Want er zijn dus heel veel manieren waarop het anders kan.
Op heel veel vlakken kunnen we daarmee zo een andere start meegeven aan generaties die nog komen gaan. Aan onze kinderen die pas over 20 jaar ouders worden. Aanstaande baby's in onze buiken of toekomstige kinderwensen. De impact van de geboorte en hoe daarmee wordt omgegaan is zo groot, dat alleen al door dit aspect bewuster aan te spreken en écht iets geheel anders mee te geven, wij als (aanstaande) ouders de kracht hebben een generatie heel anders op aarde te brengen. 


Baby in de baarmoeder Thuisonderwijs

Bewust Zwanger worden & Lichtconceptie.

Tijdens mijn vorige blog van het vorige maanthema over incarnatie ben ik er al een beetje op ingegaan;  lichtconceptie. Ik lees nu opnieuw het boek: Anna, grandmother of Jesus en het wordt me steeds duidelijker dat dit gaan fabeltje is. Eerder een hele hoge mate van bewustzijn waarbij zowel de vader als de moeder beide een hele hoge frequentie moeten kunnen vasthouden. Dus, bij deze raad ik je nogmaals aan om dit boek te lezen,   


Sensiplan, natuurlijke 'anticonceptie'

Sensiplan, ook wel natural familly planning genoemd werkt twee kanten op.
Het kan je heel erg goed helpen om wél zwanger te worden. En het helpt je heel erg goed om NIET zwanger te worden. Het is een natuurlijke methode die je wel echt moet leren, anders zijn er geen garanties. Maar als je weet hoe het werkt en je aan de 'regels' houdt is het betrouwbaarder dan de pil. Ik ben erg heel erg blij mee, omdat ik gewoon op wat voor manier dan ook - de pil, spiraal of zelfs condooms - geen chemische dingen in mijn lichaam wil.

Nog té veel vrouwen weten hier niet vanaf en zijn zich totaal niet bewust van hun cyclus.
Alleen daarover kan ik al een heel lang blog schrijven, vandaar dat ik dit alleen mar even kort benoem. Aangezien wij als ouders dit stukje ook mee mogen geven aan onze kinderen, zowel mannen als vrouwen, is het goed om het hele pallet aan te kunnen bieden.

Dan kunnen jouw kinderen straks beter beslissen hoe zij graag om willen gaan met hun lichaam. 

Pijnloos bevallen, hoe doe je dat? 

Ja, hoe doe je dat? Kan dat überhaupt?

Ik geloof van wel. Laat ik het zo zeggen: ik heb beide ervaren. De eerste bevalling was voor mij pijnloos. Of eigenlijk gewoon fijn en mooi. Het woord pijn kwam tijdens de bevalling niet eens bij me op. De tweede bevalling heb ik wel als pijnlijk ervaren. Dit kwam voornamelijk vanwege de veranderde omstandigheden zoals bijvoorbeeld een relatie die niet goed meer liep en bijvoorbeeld dat ik het erg koud had tijdens de bevalling. 

Tijdens deze zwangerschap ben ik er dieper op ingegaan en Laura Shanley, van Unassited Child Birth verklaart dit heel mooi. Of naja, ze verwijst naar een dokter die het mooi kan verwoorden:

Een bevalling is eigenlijk een seksuele gebeurtenis. Er is eenzelfde soort samenstelling van hormonen en een vrouw gaat helemaal open, dit keer niet voor de lingam (sankriet voor penis) maar voor de baby. Als een vrouw tijdens de bevalling dan wel fysiek, dan wel mentaal stress ervaart wordt er bloed onttrokken uit de baarmoeder: waardoor die haar werk niet meer goed kan doen wat uiteindelijk leidt tot pijn.

Dit is even heel kort door de bocht natuurlijk en beschrijft in mijn ogen enkel nog maar het fysieke stukje. 

Voor mij was het wel duidelijk waarom ik zo een groot verschil heb ervaren in bevalling.
Achteraf gezien was de tweede bevalling voor mij een traumatische ervaring, emotioneel gezien, want fysiek was het best goed.

Ik heb dit zeker wel verwerkt, ook met hulp.

Denk jij dat jij dit ook wel eens hebt? Of vertel je je zelf steeds opnieuw dat je je niet zo aan moet stellen? Kijk er dan eens naar; laat jezelf helpen. Bijvoorbeeld door mij  .


Ook het gezegde: na de bevalling 'vergeet' je de pijn wel weer door de hormonen, geloof ik zelf eigenlijk niet. Juist omdat je tijdens een bevalling zo open en ontvankelijk bent, kunnen bepaalde gebeurtenissen heel diep naar binnen komen, of oude dingen opnieuw aanraken.

Wat zijn de rechten van de zwangere vrouw?

Ja, ik blijf nog eventjes bij het meer praktische stukje. Want: wat zijn eigenlijk je rechten als zwangere vrouw?

Laat ik een paar voorbeelden noemen van dingen waarvan wij als vrouwen denken dat het 'moet'. Veel zwangere vrouwen denken bijvoorbeeld dat een 20 weken echo verplicht is, of dat het 'moet' dat de verloskundige aanwezig is bij de bevalling.

Niets is minder waar. Als jij geen 20 weken echo wilt doen, doe je het niet. (Ik heb het zelf bewust alle drie de zwangerschappen niet gedaan). Heb je bij een controle een beetje buikpijn, voel je je niet zo lekker of wil je even niemand aan je lijf: als jij dit niet wilt, mogen ze jou niet aanraken. (Wettelijk gezien is dit Art. 11 van de grondwet: recht op lichamelijke integriteit, wordt op dit moment natuurlijk ontzettend geschonden, maar toch goed om te weten. )


Dus eigenlijk: jij bepaalt ten alle tijde wat er gebeurt met je lichaam. Òòk tijdens de bevalling: of JUIST tijdens de bevalling. Ook toucheren en het luisteren van het hartje mag je gewoon nee op antwoorden. 

Een geboorte plan of beval plan maken kan hiervoor heel erg helpen. Ik was de eerste twee zwangerschappen minder bewust dan ik nu ben, maar omdat ik wel heel sterk in mijn energie sta, kon ik ook tijdens de bevalling duidelijk aangeven wat ik wel en niet wilde.

En uit horen zeggen (van mijn moeder die kraamverzorgster is bijv. en ook anderen) weet ik dat niet iedereen dit kan.

Deze keer heb ik wel een heel duidelijk geboorte plan gemaakt, omdat ik het leuk vond    met behulp van deze plaatjes, van het boek: positief over bevallen. Voor het gemak: Je kunt de pictogrammen hier downloaden.  Ook heel erg leuk om als je niet zwanger bent, aan je kinderen te laten zien bijvoorbeeld. 

Tegenwoordig wordt er wel al steeds meer gesproken over de B.R.A.I.N.S. methode om te beslissen. Dit is al heel erg fijn natuurlijk dat dit als steeds normaler wordt gezien.

Brains methode toegelichtCredits poster naar: Moeder Aarde (link blog lotusbevalling)
Goed om te weten: ook nà de bevalling is het goed om stil te staan bij de zaken die voor onze maatschappij heel normaal zijn. Zo is een hielprik of gehoortest van je baby ook niet verplicht.
Wil je niet naar het consultatiebureau? Dat hoeft niet, het mag wel. Soms is het best fijn om even te sparren of te horen of ze nog bepaalde adviezen geven.

Ben je echter iets alternatiever ingesteld (zoals ik) zul je er weinig uit halen, denk ik zelf.

Ook de 20 weken prik tijdens de zwangerschap,  of andere vaccinaties van je kindje zijn zeker niet verplicht of zouden 'moeten' op het tijdstip dat gezegd wordt. Twijfel je? Kijk dan ook zeker even bij Stichting Vaccin vrij en Kritisch prikken.

Ook hier heb ik zelf veel onderzoek naar gedaan, waar ik inderdaad nog weer een heel uitgebreid blog over zou kunnen schrijven. Mijn tip? Doe vooral je eigen onderzoek en stel logische vragen zoals: waarom zou je een baby vaccineren voor 6 maanden als het immuunsysteem dan nog niet is opgebouwd? 

Met name Stichting Vaccin vrij gaat echt voor transparante voorlichting over vaccinaties en vaccinatieschade. Zodat je zelf een goed overwogen keuze kunt maken!

Mocht je willen: deze video gaat er dieper op in: 


Stuitligging, moet dat in het ziekenhuis?

Weer even terug naar bevallen  

Laat ik om deze vraag te beantwoorden even spreken vanuit mijn eigen ervaring. (Doe ik sowieso wel natuurlijk, maar ik benadruk het even.)

Deze vraag moet namelijk iedereen voor zichzelf beantwoorden. Uiteindelijk is het jouw bevalling en moet jij doen wat jij fijn vind. Zooo belangrijk om dit mee te geven aan onze kinderen ook.

Voor deze zwangerschap ben ik op zoek gegaan naar een verloskundige praktijk die gelooft in de vrije geboorte. Of gelooft: op die manier met de bevalling omgaat.

Een van de dingen die tijdens een eerste gesprek gezegd werden was: als het kindje stuit ligt dan doen wij dat niet. Wij hebben daar geen ervaring mee, dus dan moet je wel gewoon naar het ziekenhuis.

Ik merkte dat dit best wel binnenkwam bij mij en dat er spanning ontstond. Want ik wil heel graag thuis bevallen; in mijn ruimte, in mijn space, die ik heb klaargemaakt voor de baby.

Tijdens onze vakantie op het gelukschip met doula Onyema ben ik daar ook het boek van de vrije geboorte van Myrthe Kortweg gaan lezen. En ook het boek positief bevallen, daardoor kwam ik bij de pictogrammen en het boek: spirituele verloskunde.

Stuitligging babyDaarnaast heb ik een mooie gesprekken gehad met Onyema en ook een andere doula die aan boord was: zij had haar kindje stuit ter wereld gebracht. Dus super mooie bevestiging en verhaal.   Ja, dat gaf me zeker vertrouwen.

Ik ging toen nog eens goed voelen en dacht bij mezelf: wat wil ik dan. Wat zou ik willen doen als de baby stuit ligt? Ik kwam tot de conclusie dat ook als de baby stuit zou liggen ik wél thuis wilde bevallen. Natuurlijk ook besproken met mijn man, die volledig naast me staat en mijn keuze daarin helemaal wil volgen.

Dus ben ik het gesprek aangegaan en vroeg: Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe doen we dat dan? 

Nu is de eerste stap; stel je komt erachter dat je baby stuit ligt met 36 weken dan gaan we natuurlijk eerst proberen de baby te draaien.

Ik zal even een kort uitstapje maken.

Wat kun je doen om je baby te draaien als die in stuit ligt?

Best wel veel kan ik je vertellen.

Spinning babies

Dit is een methode waarbij je door oefeningen ruimte maakt in je buik. Hierdoor kan je baby makkelijker goed gaan liggen. Het helpt natuurlijk enorm als je buik en bekken ontspannen zijn waardoor je baby makkelijk door het geboortekanaal kan passeren. Dus ook daarvoor is het een aanrader. Dit is de officiële website van Spinning babies. 


Moxa Sticks

Ook met moxa stick kun je heel veel doen. Met deze sticks raak je bepaalde accupunctuur punten aan, of kom je daarbij in de buurt waardoor je baby gaat draaien. Supermooi natuurlijk als dit lukt.

Homeopathie

Ja, ook met homeopathie kun je een baby draaien, zelfs nog tijdens de bevalling.
Uiteraard moet je dan wel weten welk middel je moet gebruiken en dus ook een homeopaat hebben die in het moment heel goed kan inschatten wat jij nodig hebt. Want ook hier geldt: niet elke vrouw krijgt exact hetzelfde middel. In ieder geval verwijs ik je graag naar mijn moeder; kraamverzorgster en homeopaat met haar bedrijf: Geboortezorg D'or. 

'Gewoon' draaien 

Gewoon de baby draaien is natuurlijk ook een optie. DIt kan vaak maar tot een bepaalde tijd in de zwangerschap en ook niet alle verloskundigen kunnen dit. Maar het is zeker mogelijk.


Accepteren en vertrouwen

En, als dit alles dan niet zou lukken dan kun je ook ervoor kiezen om gewoon te vertrouwen op je baby en jezelf. Het verhaal van de doula die bij haar eerste kindje dus stuit beviel. Het verhaal van een vriendin die thuis is bevallen van een tweeling: de eerste stuit!! Ook alle verhalen van unassited childbirth en het verhaal van Laura Shanley zelf waarbij haar kindje stuit beviel zijn super inspirerend geweest en hebben mij nog weer een hele andere kijk gegeven op bevallen. Of eigenlijk: mijn eigen lichaamsweten nog weer meer geactiveerd en het vertrouwen in mezelf versterkt. 


Okee, verder met mijn 'verhaal'. Dus ik zei: 'worst case senario: de baby draait niet, wat dan? 

De verloskundige ging verder.

Nou, omdat wij geen ervaring hebben met stuitbevallingen zouden we je dan graag willen overdragen aan de gyneacoloog in het ziekenhuis.

Dit 'mag' je weigeren.  (Lees je dit goed? Jaa, je mag hier dus nee op zeggen!!)

Ik zo: 'okee, ik 'weiger'. Ik wil dat niet; wat dan?' 

Vanwege onze zorgplicht zijn wij dan verplicht om op zoek te gaan naar iemand die jouw wel wil en kan begeleiden tijdens de bevalling. Mochten we niemand kunnen vinden, dan laten we je natuurlijk niet vallen en dan zullen wij er voor je zijn, ook vanuit de zorgplicht.

Dit vinden wij dan misschien niet leuk, maar dat is dan zo.

Kijk; nu is het zo dat niet elke verloskundige dit zo 'eerlijk' zal zeggen. En eigenlijk is dit wel hoe het zou moeten zijn. Het is namelijk jouw lichaam, jouw bevalling en jouw baby. Dus jij bepaalt.

Daarom geef ik het hier aan je mee, mocht je ermee zitten.

Toen ik het eenmaal had besproken was voor mij de spanning eraf, waardoor ik toen al voelde dat het wel goed zo komen met mijn kindje. Gewoon lekker het hoofdje eerst.   


Wat kun je doen om jezelf voor te bereiden op je bevalling?

Nu gaan we even wat meer naar het energetische stukje. Want hoewel je alle mogelijke oefeningen kunt doen en gesprekken kunt voeren en een geboorte plan maken.
Een zwangerschap en een bevalling is ook vooral een hele mooie gelegenheid om wat dieper naar binnen te gaan. 


De Reis naar binnen

Eigenlijk ga je negen maanden lang naar binnen, althans daar heb je de kans toe; niet alle vrouwen doen dit. Ikzelf heb tijdens deze zwangerschap daar 'goed' gebruik van gemaakt door bepaalde dingen waar ik mee zat echt op te ruimen. In het volgende maanthema ga ik hier nog weer dieper op in: dat opruimen.

Dit kun je helemaal zelf doen, met behulp van een online cursus (bijv die van de vrije geboorte) of door middel van coaching. Voel je wat voor coaching en voel je een klik met mij, dan mag je zeker contact met me opnemen.  


Positieve bevallingen 

In de documentaire: Birth as we know it (écht een aanrader!) leggen ze mooi uit hoe bepaalde zaken waar de moeder nog mee zit, zich kunnen uiten tijdens de bevalling. Dus nee, het is geen toeval als een bevalling gaat zoals het gaat. En door bepaalde zaken al aan te kijken in de zwangerschap kun je dus zeker een fijne geboorte voor jezelf manifesteren.

De video heeft een leeftijdsbeperking, maar ik wilde je toch even doorverwijzen naar de 'promovideo' van de documentaire.

Ook onderstaande boeken (die ik al had benoemd) kunnen je ondersteunen om te lezen over positieve bevallingen. Deze verhalen door te geven aan je kinderen of zelf ervan te leren en je eigen mind en body te vullen met deze mooie verhalen ter voorbereiding op je bevalling. 

  • De Reis naar Binnen; Anne Myrthe Kortweg;  Positieve geboorte Affirmatie
  • Vrije Geboorte; Anne Myrthe kortweg;
  • Positief over Bevallen; Milli Hill
  • Unassited Childbirth; Laura Shanley 

Visualiseren

Ook je geboorte visualiseren hoe jij voelt dat het fijn is dat het zou gebeuren is goed om te doen. Ja, het kan anders lopen en toch helpt het zeker. Dit kan op heel veel verschillende manieren. Denk aan een begeleide meditatie of bijvoorbeeld mooie affirmatie kaarten. 


De Navelstreng en Lotusgeboorte

Verbinding tussen baby en placentaBij mijn andere twee kinderen heb ik wel de placenta laten uitkloppen, zoals dat dan heet. En deze keer (waarschijnlijk omdat het een zeer gevoelig kindje is) wilde ik nog wel een stap verder gaan: namelijk een lotusgeboorte.  

Helaas is het nog steeds heel normaal om al vrij snel, soms zelfs binnen enkele minuten, af teLotusgeboortenavelen. Terwijl fysiek gezien er nog heel veel bloed en ander voedingsstoffen in de placenta zitten, die dan niet meer naar je baby kunnen stromen. Daarnaast moet je bedenken dat je baby de hele zwangerschap verbonden is geweest met de placenta en ook dat de placenta in wezen dezelfde cellen heeft als je baby. De baby en placenta zijn ontstaan uit één en dezelfde samensmelting van cellen.

Wil je graag een lotusgeboorte? Of de navelstreng écht laten uitkloppen? Let er dan op dat ze ook geen klem op de navelklem zetten! 

Het allermooiste blog wat ik hierover heb gevonden is die van Moeder Aarde.
Het word hier helder uitgelegd en ook onderbouwd wat de voordelen zijn van een lotusgeboorte. Daarnaast wordt er ook verteld wat je dan nodig hebt om de lotusgeboorte te doen. 

De speciale placenta

De hele speciale placenta. Want als je bijv een halve lotus doet, (dit is ongeveer 4 tot 5 uur wachten met de navelstreng doorknippen) kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld pillen te laten maken van je placenta of een smoothie; die jouw dan helpen om sneller te herstellen van de bevalling. 

Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar dan weet je dat die optie er ook nog is ;) 

Afdruk maken van placenta

Zelf heb ik met de tweede een afdruk gemaakt op de placenta, best bijzonder.
Toen was ik er nog minder bewust van, nu wil ik het anders doen.
Dus speciaal papier enzo. Ik ben er nog niet helemaal uit wat het beste is, en ik heb wel deze mooie website gevonden. 

De 'heilige' melk

Ik vind borstvoeding wel een beetje heilig. Het is zo natuurlijk en perfect afgestemd op je kindje, iets mooiers kan bijna niet. Ook hierover stellen mijn kinderen veel vragen en beantwoord ik ze zo liefdevol. De melk die je geeft is niet alleen moedermelk, het is letterlijk levensenergie. 

tree of life borstvoeding

Voed dus bewust. Met aandacht. Stel je voor dat de levensenergie via je borst naar je baby stroomt. Zie jezelf als een katalysator, waarbij jij bewust contact maakt met moeder aarde en vader zon, die twee energieën bij elkaar brengt in je hart en vanuit daar doorgeeft aan je baby.

Heb je er wel eens over nagedacht dat  borsten eigenlijk in de vorm van een omgekeerd hart zijn? 


Liefdevol voeden in plaats van opvoeden

En dan kom je bij je baby 'opvoeden'. Of je kind 'opvoeden'. Zelf heb ik hier een andere term voor gevonden; namelijk liefdevol voeden. Je wil graag liefdevol voeding geven aan je kind, niet er iets 'op' leggen. (Taal is zo genuanceerd als je erover gaat nadenken).

In dé community voor thuisonderwijs en bewust ouderschap heb ik een maanthema gemaakt; die kun je daar terugvinden en bekijken. Zie ik je daar?  

Leren in de flow van de maan - Liefdevol voeden


Over de schrijver
Een jonge mama van drie gezellige en leuke jongens (0, 5 en 6 jaar oud) die met veel liefde en passie thuisonderwijs geeft. Met haar blogs geeft Yoshi inspiratie voor thuisonderwijzers & praktische tips voor ouders die met thuisonderwijs willen beginnen. Ook met juridische vragen kun je bij haar terecht.
Reactie plaatsen